5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţionări meteo: ultima răbufnire a iernii

Atenţionări meteo: ultima răbufnire a iernii

Din această săptămână, în Oltenia s-a terminat cu codurile, temperaturile negative mai scad foarte rar sub -10 grade, iar joi şi vineri avem temperaturi cu plus. Încălzirea nu va fi bruscă, iar problema inundaţiilor în următoarele zece zile nu intră în calcul. Numai vântul răzleţ va accentua pe ici pe colo senzaţia de frig. Primăvara este aproape, chiar dacă zăpada nu se va lăsa dusă până la Mărţişor, dar, după cum glumesc chiar meteorologii, „primăvara vine într-o zi de joi, după Miercurea-Ciuc“.

Stau atenţi în faţa unor monitoare care indică tot felul de diagrame, harta cu indicele de răcire, harta cu temperatura resimţită, urmăresc prognoza privind nebulozitatea, direcţia şi viteza vântului, presiunea atmosferică. Sunt meteorologii de serviciu de la Centrul Meteorologic Oltenia, oamenii care prognozează vremea (Mietta Colan, Carmen Mănescu şi Mărinică Ion). Iar în ultima perioadă chiar au avut evenimente dintre cele mai spectaculoase, de la cod portocaliu la ninsori abundende, de la viscol la ploaie de gheaţă. Nu se hazardează să facă pronosticuri şi arată un citat scris pe un bileţel galben: „De este cerul înnorat sau zare e senină/De ninge sau a burniţat:/tot voi sunteţi de vină!“ (Marcovich).
Tot ce pot spune meteorologii pentru zona Olteniei este doar o prognoză pe şapte zile, cel mult zece zile. „Prognoza pe care noi o putem da este pe şapte zile, cel mult zece zile. Cu cât perioada prognozată are o întindere mai mare, cu atât probabilitatea este mai mică. Nu ne putem hazarda să dăm pronosticuri. Pentru următorul interval de timp putem spune că nu vor mai fi căderi de zăpadă, că temperaturile nu vor mai scădea sub -10 grade Celsius decât  izolat. Acesta fiind pragul de ger. De luni am înregistrat deja în Oltenia temperaturi cu plus, şi ele vor fi din ce în ce mai frecvente. O noapte mai geroasă va fi sâmbătă. Per total, ne apropiem de temperaturi apropiate acestui interval de timp. Avem două zile cu plus joi şi vineri. Nu putem vorbi nici de o încălzire bruscă“, a declarat şeful Serviciului prognoza vremii, Mietta Colan.

Ne mai sâcâie vântul

În aceste zile vântul va fi mai supărător. După viteza cu care suflă, va accentua senzaţia de frig. De exemplu, dacă afară sunt -5 grade Celsius şi vântul suflă cu 4m/s, corpul uman va resimţi -7 grade Celsius. În situaţii de temperaturi scăzute şi vânt intens, stratul termic protector existent în jurul corpului uman este distrus. Astfel, senzaţia de frig va fi mai puternică.

Să nu ne hazardăm cu inundaţiile

Pe termen scurt, nici meteorologii, nici hidrologii nu pot „prognoza“ inundaţii pe zona Olteniei. Încălzirea nu va fi bruscă, stratul de zăpadă destul de gros se va topi încet până în prima parte a lunii martie. „Prognozele arată că topirea va fi lentă, dar nu sunt nişte date bătute în cuie. Noi actualizăm prognoza săptămânal. Şi pentru următoarea săptămână nu avem o asemenea atenţionare“, a precizat meteorologul de serviciu, Marinică Ion.
Despre inundaţii vorbesc cu precauţie chiar şi cei de la Direcţia Apelor Jiu, care la rândul lor au pronosticurile venite de la hidrologi. „În acest moment, nu avem nici o atenţionare. Nu putem vorbi de inundaţii. Cotele Dunării au fost foarte scăzute în ultima perioadă. Poate vom ajunge la nişte cote de atenţionare. Dar este prea devreme să luăm în discuţie problema inundaţiilor“, este de părere reprezentantul Direcţiei Apelor Jiu, Camelia Bărbuţiu.

Cum va fi primăvara

Această primăvară va fi normală, cu temperaturi şi precipitaţii care „se vor situa în limite apropiate de normele climatologice pe aproape întreg teritoriul“, cel puţin aşa arată informaţiile de la Centrul European pentru Prognoza Vremii din Londra.
„Pentru că au fost tot felul de discuţii, aceste prognoze pe termen lung nu le dăm noi. Ele vin de la Londra, iată ce spun:
În luna februarie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa în limite apropiate de mediile multianuale lunare în majoritatea regiunilor, exceptând unele areale din estul, sud-estul şi vestul ţării, unde valorile termice pot fi peste normele climatologice. Cantităţile medii lunare de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte a ţării, iar local în vestul, nord-vestul şi centrul ţării acestea pot fi peste mediile multianuale lunare.
În luna martie, regimul termic mediu lunar al aerului va înregistra valori apropiate de normele climatologice la scara întregii ţări. Sub aspectul pluviometric, cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta valori apropiate de mediile multianuale în majoritatea zonelor.
În luna aprilie, temperaturile medii lunare ale aerului se vor situa în limitele apropiate de normele climatologice pe aproape întreg teritoriul. În sud şi sud-vest pot fi sub mediile anuale. Cantităţile de precipitaţii vor fi şi ele normale. În est, centru şi nord pot fi peste normele climatologice. Dar această prognoză are un caracter orientativ“, a precizat Mietta Colan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS