10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSprijin financiar pentru tinerii fermieri

Sprijin financiar pentru tinerii fermieri

Tinerii întreprinzători care doresc să pună bazele unei afaceri în mediul rural ar trebui să se pregătească dacă vor să acceseze sprijin financiar în acest sens. Potrivit calendarului actual cu privire la sesiunile de depunere de proiecte, anul acesta nu va avea loc decât o singură sesiune de depunere de proiecte pe Măsura 112 („Instalarea tinerilor fermieri“). „Anul trecut au fost două sesiuni de depunere pentru această măsură. Pentru anul acesta avem anunţată una singură, în perioada 1-29 iunie“, a declarat Laurenţiu Ivanovici, directorul executiv al Camerei Agricole Dolj.
El i-a sfătuit pe cei interesaţi de această formă de sprijin nerambursabil (solicitanţii nu au nevoie de cofinanţare pentru accesarea acestei măsuri) să se adreseze încă de pe acum reprezentanţilor Camerei Agricole Dolj pentru a afla mai multe informaţii despre documentele necesare pentru întocmirea proiectului.

În sesiunea din iarnă au fost realizate doar 46 de proiecte

Anul trecut, pentru Măsura 112, Camera Agricolă a întocmit 246 de proiecte la cele două sesiuni de depunere. Dintre acestea, o foarte mică parte au fost solicitate la cea de-a doua sesiune, cu toate că valoarea sprijinului a crescut de la 10.000-25.000 de euro la 12.000-40.000 de euro. „Dintre acestea, la sesiunea din iarnă, care s-a încheiat pe 13 ianuarie, au fost depuse doar 46 de proiecte. Numărul celor care doreau să solicite acest sprijin a fost mult mai mare, dar înaintea deschiderii sesiunii de proiecte s-a introdus o condiţie nouă, şi anume aceea că deţinătorii exploataţiilor agricole trebuia să le preia integral de la cedenţi. Problema a fost că foarte mulţi nu s-au încadrat în această condiţie. Cu trei zile înainte de încheierea sesiunii de depunere de proiecte au renunţat la această condiție, dar numărul proiectelor nu a mai putut creşte“, a precizat Laurenţiu Ivanovici. O altă cauză a numărului mic de proiecte a fost şi condiţia impusă de Ghidul solicitantului, respectiv ca exploataţiile să fie înregistrate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).  „Din păcate, cei ce şi-au înfiinţat sau au preluat exploataţiile după luna iunie a anului trecut nu au mai putut să le înregistreze la APIA. Astfel, e bine ca oamenii să fie consiliaţi din timp, mai ales că înscrierea exploataţiilor la APIA se face începând cu luna martie“, a adăugat Laurenţiu Ivanovici.

Cum se poate obţine un punctaj mai mare

Pentru a se asigura că vor reuşi să acceseze sprijin financiar prin această măsură, întreprinzătorii trebuie să obţină un punctaj cât mai mare pe proiecte. Asta deoarece proiectele se finanţează în ordinea descrescătoare a punctajelor la nivel naţional. Pentru a obţine un punctaj cât mai mare, solicitantul trebuie să demonstreze că deţine o fermă de semisubzistenţă – 20 de puncte, o exploataţie agricolă într-o zonă defavorizată (în Dolj există 21 de localităţi situate într-o zonă defavorizată) – 15 puncte, că are în proprietate exploataţia agricolă  – 30 de puncte, că face parte dintr-o formă asociativă recunoscută – 20 de puncte şi că accesează măsuri de agro-mediu (15 puncte).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS