18.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCodul de conduită pentru persoanele care gestionează fonduri europene a fost adoptat de Guvern

Codul de conduită pentru persoanele care gestionează fonduri europene a fost adoptat de Guvern

Executivul a aprobat azi, prin memorandum, Codul de conduită pentru persoanele care gestionează fonduri europene, a anunţat ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban. Potrivit NewsIn, elementul de noutate este acela că fiecare persoană din instituţiile de stat care se ocupă cu gestionarea fondurilor europene va trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere. În acest mod se are în vedere evitarea incompatibilităţii și a conflictelor de interese.
„Declaraţia pe propria răspundere este un element nou adus de acest Cod şi prevede faptul că fiecare persoană a luat cunoştinţă de situaţiile de incompatibilitate şi conflictele de interese reglementate de legislaţia în vigoare. Dar şi un angajament de a nu presta activităţi susceptibile să genereze conflicte de interese şi incompatibilităţi”, a explicat Leonard Orban.
„Practic, dacă semnezi acea declaraţie pe proprie răspundere şi nu respecţi prevederile respective, vei suporta rigorile legii”, a adăugat ministrul. El a precizat că „documentul vizează numai personalul cu atribuţii în sistemul de gestionare şi nu se referă la beneficiarii proiectelor comunitare”.
Acest Cod va fi inclus în Strategia Naţională Anticorupţie elaborată de Ministerul Justiţiei.
Potrivit iniţiatorilor, Codul de conduită nu aduce reglementări noi în materia conflictului de interese şi incompatibilităţilor, dar va ajuta personalul cu atribuţii în gestionarea de fonduri europene să înţeleagă mai bine situaţiile care pot genera incompatibilităţi şi conflicte de interese.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII