16.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi de peste 100 de milioane de lei pentru muncă nedeclarată

Amenzi de peste 100 de milioane de lei pentru muncă nedeclarată

Inspecţia Muncii a aplicat, în urma controalelor derulate în primele 11 luni ale anului, 16.552 de amenzi în valoare totală de peste 119 milioane de lei, dintre care peste 101 milioane de lei pentru muncă nedeclarată, au anunţat, ieri, oficialii instituţiei.
Potrivit reprezentanţilor de la Inspecţia Muncii, în cele 99.662 de controale efectuate, inspectorii de muncă au aplicat 61.925 de avertismente, dispunând 307.990 de măsuri pentru remedirea neconformităţilor.
Campania de control de după intrarea în vigoare a noului cod al muncii, realizată pe baza Planului Comun de Acţiune al Inspecţiei Muncii, Inspectoratului General de Poliţie, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Gărzii Financiare, s-a desfăşurat în perioada 2 mai – 30 noiembrie şi în care au fost implicate echipe mixte relaţii de muncă-securitate şi sănătate în muncă, pentru identificarea cazurilor de muncă fără forme legale.
În intervalul mai-noiembrie, echipele de control au desfăşurat 51.942 de controale şi, beneficiind de sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, au depistat 10.765 de persoane fără forme legale de angajare, la 4.785 de angajatori. Valoarea amenzilor pentru muncă nedeclarată, numai în această campanie, se ridică la 68.693.000 de lei.
Inspectoratele teritoriale de muncă au sesizat organele de cercetare penală pentru 266 de fapte prevăzute de legislaţia muncii ca fiind infracţiuni, respectiv pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor sau pentru refuzul în mod repetat de a permite accesul inspectorilor de muncă în oricare dintre spaţiile unităţii sau de a pune la dispoziţia acestora documentele solicitate, potrivit legii.
Potrivit celor de la Inspecţia Muncii, în perioada ianuarie-noiembrie, la nivelul unităţilor, au fost încheiate 3.599 de contracte colective de muncă şi înregistrate la Inspectoratele Teritoriale de Muncă, precum şi 2.979 de acte adiţionale la contractele colective de muncă existente.
Numărul total de carnete de muncă aflate în gestiunea inspectoratelor teritoriale de muncă este de 3.867.659, din care: 2.177.056 erau carnete de muncă păstrate şi completate de inspectoratele teritorial de muncă şi 1.690.603 carnete de muncă păstrate şi completate de angajatorii care au obţinut aprobare de la inspectoratele teritoriale de muncă pentru păstrarea şi completarea carnetelor de muncă la sediu.
Până în prezent, au fost predate titularilor aproximativ 70% din numărul total de carnete de muncă păstrate şi completate de inspectoratele teritoriale de muncă, au mai precizat reprezentanţii Inspecţiei Muncii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII