17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nevăzător a condus orbeşte

Un nevăzător a condus orbeşte

Bănia a fost ieri gazda unui eveniment inedit, desfăşurat în premieră în România. Pe pista Aeroportului Craiova, în prezenţa reprezentanţilor Federaţiei Române de Automobilism Sportiv (FRAS), Florin Georgescu, un bucureştean nevăzător de 36 de ani, a stabilit primul record naţional de viteză pentru persoanele cu acest handicap. Pe distanţa de un kilometru, cu start lansat, Florin a atins la volanul unui BMW viteza medie de 137 km/oră, avându-l copilot pe prietenul său Alexandru Răcănel, de 35 de ani. „Eu voi fi doar «ochii» lui Florin. Nu fac nimic altceva, stau cu mâinile pe mâner, el conduce“, a ţinut să precizeze acesta din urmă. „Nu avem căşti sau combinezoane, doar un pic de nebunie ca să facem asta. Oricum, vremea ne face să fim mai prudenţi în ceea ce ne propunem“, a adăugat Alex Răcănel.

A spulberat, la propriu, senzorul de viteză

Înainte de a trece la tura oficială pentru stabilirea recordului, Florin Georgescu a făcut câteva teste cu maşina pe care a condus-o ieri pentru prima dată. „Merge, alunecă puţin pentru că este ud pe jos, dar e OK. Voi încerca o viteză medie de 150 km/oră, mai mult nu“, a spus Florin după prima tură. „Se pricepe, dar mai greu pentru că maşina are cutie automată, însă ne încadrăm într-un culoar, maximum zece metri stânga, dreapta“, a completat copilotul Alexandru Răcănel după prima tură de teste.
A doua tură s-a soldat însă cu un mic incident. Amplasat prea aproape de culoarul ales pentru cursă, senzorul de viteză, montat de cei de la federaţie, a fost spulberat de maşina condusă de Florin cu o viteză de aproape 180 km/oră. Eschiva făcută în ultima clipă nu a putut evita impactul, farul din stânga al maşinii a crăpat puţin, dar curajosul pilot nu s-a arătat speriat şi a mai făcut alte câteva teste.
„Această maşină nu am mai condus-o niciodată şi am nevoie de aceste tururi de acomodare“, a precizat Florin, care a dezvăluit că şi antrenamentele susţinute în Bucureşti au fost sporadice, pentru că nu a găsit pista adecvată. În schimb, Bănia i-a oferit tot ce a avut nevoie. „Nu noi am ales Craiova, ci Craiova ne-a ales pe noi. Aici am găsit înţelegere, o pistă bună şi liberă şi toate condiţiile tehnice necesare“, a mai spus Florin Georgescu, cel care l-a convins pe directorul Aeroportului prin „energia de care a dat dovadă“, după cum a spus chiar acesta din urmă.

Vrea să bată recordul de 320 km/oră

Florin Georgescu şi-a propus acum doar să stabilească un record naţional pentru nevăzători la condus viteză, care nu există încă în România, dar visul său este altul: la vară, în SUA, să doboare recordul mondial, care este de 320 km/oră. „Astăzi (ieri – n.r.), oricum bate un record naţional, chiar dacă împinge maşina. Dar pentru cel mondial este nevoie de mult antrenament“, a explicat Alex Răcănel. „Acum este doar o măsurare a timpului pe distanţă fixă. Să vedem dacă va fi şi omologat acest record, pentru că nu există un regulament în acest sens“, a spus şi Leonard Ştefănescu, reprezentantul Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, cea care va trebui să facă omologarea.
Tura oficială a fost însă mai slabă decât cele de încălzire, Florin atingând o viteză medie de 137 km/oră, dar bucureşteanul nu s-a declarat dezamăgit de rezultat. „Media a fost de doar 137 de kilometri pe oră, mai slab decât mă aşteptam. Eu am stat cu pedala la podea, dar atât s-a putut. Probabil şi condiţiile meteo, cauciucurile de iarnă cu care a fost echipată maşina m-au împiedicat să ating o viteză mai mare. Dar slavă Domnului că a ieşit bine. Sunt mulţumit“, a spus la final Florin Georgescu.

Cine este Florin Georgescu

Florin Georgescu s-a născut fără vedere, dar acest handicap nu l-a împiedicat să-şi îndeplinească visele. A absolvit Facultatea de psihopedagogie specială şi are un doctorat în Impactul tehnologiilor de acces în procesul de educare al elevilor cu deficient de vedere. Este cofondator şi preşedinte al Asociaţiei Tandem, iar acţiunile sale le consideră „un demers pentru a promova proiectele acestei fundaţii“. În acest sens, el a făcut în 2009, alături de Alexandru Răcănel, turul României pe o bicicletă tandem, o premieră pentru nevăzători. Florin a traversat 30 de oraşe în 26 de zile pe o astfel de bicicletă, parcurgând în total aproape 2.400 de kilometri. Prin acţiunea sa de ieri, de la Craiova, Florin Georgescu speră să obţină o finanţare pentru a dota un liceu de nevăzători cu biciclete tandem.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII