9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaurenţiu dăruieşte din timpul lui liber

Laurenţiu dăruieşte din timpul lui liber

Pentru un tânăr de 23 de ani din Craiova, voluntariatul nu înseamnă muncă gratuită sau muncă patriotică, aşa cum se întâmpla în trecut. Se implică pentru că aşa simte şi îi place să facă ceva fără să aştepte o răsplată. Cu un efort mic poate să obţină rezultate nesperate.
Laurenţiu Ştefăniţă Butiseacă este unul dintre tinerii care a înţeles că atunci când le întinzi mâna celor de lângă tine nu trebuie neapărat să ai un beneficiu material. El este voluntar. A început într-o doară, în anul 2006, când un prieten l-a luat cu el la o acţiune de voluntariat. De atunci au trecut câţiva ani buni, dar Laurenţiu nu a renunţat, iar în urmă cu câteva zile munca lui a fost apreciată: a primit Premiul special pentru voluntariat. „Prima acţiune la care am participat a fost «Competiţia Tinereţii», dacă nu mă înşel. A fost interesant. Am fost cooptat în echipa de organizare, am cunoscut persoane noi. A fost o experienţă plăcută. De atunci, am participat mereu în timpul liber la toate acţiunile de voluntariat ale Centrului de tineret din Craiova. De trei, patru ori pe săptămână eu merg la Centru. Sunt implicat în proiecte. Din păcate, acţiunile noastre nu sunt aşa de palpabile cum sunt alte activităţi care implică voluntariat. Să mergi să îngrijeşti bătrâni, să acorzi ajutor unor copii. Faptele noastre sunt ca nişte semnale de alarmă pentru societate.
Un exemplu în acest sens sunt acţiunile legate de tragedia care i s-a întâmplat unui tânăr din Craiova, Andrei Goreci. Și el a fost atras mult de voluntariat. Tot ce am făcut atunci a fost să tragem un semnal de alarmă asupra violenţei în şcoli. Să găsim soluţii pentru stoparea acesteia“, spune Laurenţiu. Tânărul afirmă că proiectul a încercat să-i convingă pe cei din jur că stă în puterea lor să schimbe ceva. De la conducerea unei şcoli până la ultimul elev, cu toţii au puterea să nu mai lase ca în şcoala lor să se întâmple astfel de tragedii.
„Îmi petrec timpul liber făcând ceva pentru oamenii din jur“

În viziunea tânărului, voluntariatul reprezintă o satisfacţie pe care nu o poţi primi făcând altceva. Voluntariatul este o muncă gratuită şi nu aduce beneficii. „Merg la acţiuni după program, în weekend. Am un loc de muncă stabil şi nu m-am gândit niciodată la partea financiară. Ce mă interesează este să întâlnesc oameni noi, să capăt experienţă, să fiu de folos. Să-mi petrec timpul liber făcând ceva pentru oamenii din jur“, povesteşte Laurenţiu Butiseacă.

Lucrul în echipă

Voluntarii sunt buni prieteni. Neînţelegerile sunt excluse pentru că aici important este lucrul în echipă. În voluntariat nu poţi vorbi de o experienţă urâtă. „Uneori, lucrurile nu ţi se leagă. Proiectul este gândit de la început, fiecare pas este pus cap la cap şi, din diferite motive, nu-l poţi finaliza. Nu ai sprijinul necesar din partea autorităţilor sau a comunităţii. În astfel de situaţii vina noastră ar fi că nu am fost suficient de convingători când ne-am promovat proiectul“, este de părere Laurenţiu.

Voluntariatul, o nouă mentalitate

Voluntariatul câștigă tot mai mult teren. Tinerii sunt cei care răspund mult mai repede acţiunilor de voluntariat, sunt atraşi de astfel de activităţi. „Tinerii vin cu mai multă uşurinţă, se implică în astfel de acţiuni. Şi ceea ce facem noi este adresat tinerilor, de exemplu, «Agora nonviolenţei în şcoli» sau un alt proiect  – «Educaţia sănătăţii în şcoli», pentru că rolul nostru este să-i facem pe oameni să conştientizeze, după care să treacă la acţiune. Trebuie schimbat ceva în mentalitate, în atitudine şi apoi în comportament“, susţine Laurenţiu.

Un premiu special, un voluntar special

În urmă cu patru zile, Laurenţiu Butiseacă a primit Premiul Special în cadrul Galei de decernare a premiilor pentru implicare în comunitate. Un premiu special pentru un voluntar special, obişnuit să „lupte“ mereu în prima linie. „A fost o mare surpriză pentru mine. Mă bucur că mi-a fost apreciată munca. Mă încurajează să mă gândesc la noi proiecte. Chiar intenționez ca anul viitor să fac un concurs de hip-hop live pe care să-l pun în practică alături de colegii mei. Dar toate la timpul potrivit“, spune Laurenţiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII