14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua Naţională, sărbătorită la Craiova cu tehnică şi armament de luptă

Ziua Naţională, sărbătorită la Craiova cu tehnică şi armament de luptă

Craiovenii s-au adunat în număr mare astăzi, în centrul oraşului, pentru a asista la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Naţionale a României.

 

Semnalul trompeţilor a anunţat sosirea oficialităţilor locale şi începerea ceremoniei. După salutarea Drapelului de Luptă şi intonarea Imnului Naţional al României a urmat serviciul religios pentru cinstirea eroilor patriei efectuat de un sobor de preoţi. Au luat apoi cuvântul prefectul Nicolae Giugea, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul Craiovei, Antonie Solomon, care au urat „La mulţi ani“ craiovenilor şi tuturor românilor de ziua lor.

Un alt moment solemn l-a reprezentat depunerea de coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din partea instituţiilor publice din oraş şi a partidelor politice. Momentul cel mai aşteptat de miile de oameni prezenţi în faţa primăriei a fost însă defilarea trupelor armatei, poliţiei, jandarmeriei si a celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Copiii, fascinaţi de tehnica militară

Autoamfibia Piranha şi tunul antiaerian de producţie germană, pe care armata le-a expus de-o parte şi de alta a clădirii primăriei, s-au dovedit de departe principalele puncte de atracţie. Vehiculul blindat pe roţi a fost asaltat de sute de copii, dornici să descopere tehnicile militare, mai ales că au avut ocazia, ajutaţi şi de soldaţi, să intre în maşinăria de luptă. Tunul antiaerian folosit împotriva blindatelor sau a ţintelor de pe suprafaţa apei a fost şi el un obiectiv la mare căutare.

În faţa primăriei a avut loc şi o demonstraţie efectuată de Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, gustată de public, mai ales că şi câinii de serviciu au avut un rol important. Craiovenii au asistat la exerciţii de disciplinare a câinilor, dar şi la acţiuni ale jandarmilor în situaţii de tâlhărie, de altercaţii sau în cazuri de aplanare a unui conflict între două grupuri de persoane. Jandarmii craioveni au mai prezentat, în aplauzele publicului, exerciţii de Kata, lupte corp la corp şi spargeri de obiecte dure.

Poliţia, la datorie

La câţiva metri de primărie, pe strada A.I. Cuza, craiovenii s-au confruntat cu tehnica din dotare a Jandarmeriei şi Poliţiei. Jandarmii şi-au etalat armamentul, materialele de intervenţie şi comunicare şi trusa criminalistică, dar nici Poliţia nu s-a lăsat mai prejos. Lucrători din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj au venit în centru cu autovehiculele din dotare: o autospecială a poliţiei rutiere dotată cu sistem radar autovision şi autoturismele formaţiunilor de ordine publică folosite în activităţile zilnice de patrulare.

Luptătorii Inspectoratului Judeţean de Poliţie s-au prezentat cu două autospeciale cu tracţiune integrală folosite la intervenţiile rapide, dotate cu armament, muniţie, mijloace de comunicare şi mijloace specifice „folosite în acţiunile care necesită un timp de reacţie foarte scurt şi o reacţie fermă“.

Craiovenii au putut vedea şi Laboratorul Criminalistic Mobil utilizat de către specialiştii criminalişti pentru efectuarea unor investigaţii complete la faţa locului, „mai ales în cazul unor infracţiuni cu pericol social ridicat unde este nevoie de o gamă mai largă de mijloace tehnice criminalistice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

49 COMENTARII