25.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSoluţii pentru refacerea luncii inundabile a Dunării

Soluţii pentru refacerea luncii inundabile a Dunării

Pentru a se asigura că la nivelul judeţului Dolj nu vor mai exista probleme cu inundaţiile similare cu cele din 2006, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Jiu a derulat, alături de Ministerul Mediului şi Pădurilor, ANAR şi o serie de specialişti olandezi, proiectul „Dezvoltarea Luncii Dunării“. Scopul proiectului a fost găsirea de soluţii pentru refacerea luncii inundabile şi a zonelor umede de-a lungul fluviului Dunărea, în raport cu gestionarea inundaţiilor, ecologie şi utilizarea terenului într-un mod durabil.
Pe parcursul derulării proiectului, în colaborare cu părţile interesate din zonă, partenerii olandezi au elaborat trei scenarii tehnice, două dintre ele la propunerea ANIF şi respectiv ABA Jiu. Aceste planuri nu urmăresc numai aspectele legate de protecție împotriva inundațiilor, ci iau în considerare și aspectele și interesele legate de agricultură și mediu, precum și interesele locale (public și privat). Varianta cea mai ieftină din punct de vedere financiar a fost propusă de ANIF.
Aceasta vizează întreţinerea situaţiei existente cu costuri minime şi presupune îmbunătăţirea ei, pentru asigurarea apărării împotriva inundaţiilor şi protejarea activităţilor specifice zonei. Cea de-a doua variantă (Spaţiu pentru râu, managementul durabil al naturii şi agriculturii) a fost propusă de consultanţii olandezi şi reflectă o abordare integrată, ce dezvoltă un management durabil al zonei din mai multe puncte de vedere: agricultură, apărare împotriva inundaţiilor, arii protejate şi o posibilă refacere a zonei umede pe malul stâng al Dunării. Scenariul propus de ABA Jiu (Renaturarea luncii inundabile) vizează renaturarea zonei-pilot, utilizând un sistem de stăvilare ce pot controla inundaţiile în zonă, la debite foarte mari ale fluviului Dunărea. „Aceste trei scenarii vor fi prezentate şi autorităţilor centrale, în cadrul unui alt seminar, ce va avea loc pe 5 decembrie, la Bucureşti, şi care urmăreşte o dezbatere similară celei de acum cu reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor centrale implicate în proiect (AN Apele Române, ISPIF, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Agriculturii, INHGA, ş.a.m.d.). Scenariul pe care-l vom adopta la nivel central va fi dezbătut din nou cu autorităţile locale. Ulterior, se va încerca finanţarea lui să vedem pe ce surse va fi eligibil – surse de la bugetul de stat sau surse atrase din fonduri europene“, a declarat Marin Tălău, directorul tehnic al ABA Jiu.
•  Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII