13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate20 de milioane de lei pentru trei străzi şi un zid

20 de milioane de lei pentru trei străzi şi un zid

În şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova se va supune spre aprobare Documentaţia de Avizare pentru reabilitarea străzilor Ogorului, Împăratul Traian şi Bucovăţ şi pentru consolidarea zidului de sprijin la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“

Pentru cele patru investiţii a căror documentaţie va trebui să treacă de votul consilierilor, Primăria Craiova ar urma să cheltuiască peste 20 de milioane de lei de la bugetul local, conform raportului întocmit de Direcţia Investiţii şi Servicii Publice. Din aceşti bani, jumătate s-ar îndrepta spre „Reabilitarea şi modernizarea străzii Bucovăţ“, valoarea totală a investiţiei estimată de primărie fiind de 10.550.170 de lei, din care 9.421.510 lei pentru construcţii şi montaj. Lucrarea ar avea şi un termen, patru luni de la obţinerea autorizaţiei de construcţie, lungimea traseului care ar urma să fie modernizat fiind de aproximativ 2.100 de metri.
„În ultimii ani, traficul rutier pe strada Bucovăţ a crescut constant, odată cu creşterea numărului autoturismelor care vin în zonă, dat fiind că aici se află şi Parcul Tineretului, un obiectiv de agrement foarte apreciat de locuitori. Strada Bucovăţ este o arteră de tranzit unde circulă maşini cu gabarit mare, care transportă marfă“, se arată în raportul care justifică necesitatea reabilitării respectivei artere de circulaţie.
Conform acestuia, strada Bucovăţ „prezintă degradări ale îmbrăcăminții pietrei cubice de tip structural din cauza uzurii suprafeţei de rulare, şi anume: lipsă piatră cubică pe anumite porţiuni de drum, suprafaţă lucioasă a pietrei cubice, ceea ce duce la lipsa de aderenţă cu cauciucurile autovehiculelor, sistem rutier foarte sensibil la acţiunile de îngheţ-dezgheţ“. Mai mult, strada nu permite o bună scurgere a apelor pluviale la gurile de scurgere existente, pe anumite zone gurile de scurgere lipsesc, în timp ce trotuarele sunt degradate, iar bordurile – deteriorate, unele chiar lipsind.
 
Strada Împăratul Traian ar „înghiţi“ 6,8 milioane de lei
 
Alte aproape şapte milioane de lei ar fi necesare pentru „Reabilitarea şi modernizarea străzii Împăratul Traian“. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 6.824.870 de lei, din care 6.071.340 de lei pentru construcţii şi montaj. Artera în cauză este considerată importantă deoarece face legătura între zona periferică a oraşului şi zona centrală, iar „în ultimii ani traficul a crescut constant, odată cu creşterea numărului autoturismelor care vin în zonă“.
Şi această stradă prezintă degradări din cauza uzurii suprafeţei de rulare, după cum susţin specialiştii din cadrul primăriei în raportul pentru adoptarea hotărârii de consiliu. Pe Împăratul Traian există „fisuri şi crăpături longitudinale şi transversale în stratul de uzură, tasări ale suprafeţei carosabile şi văluriri ale îmbrăcăminţii asfaltice“. Strada nu permite o bună scurgere a apelor pluviale, iar bordurile sunt deteriorate sau lipsesc. Suprafaţa care ar urma să fie modernizată ar fi de aproximativ 2.150 de metri, iar durata de execuţie ar fi de patru luni şi două săptămâni de la obţinerea autorizaţiei de construire.
 
Banii nu sunt prinşi
în buget

 
Cea de-a treia stradă din Bănie care va trece pe lista celor care necesită reabilitare este Ogorului, din Craioviţa Veche. Aici însă suprafaţa supusă modernizării este mai mică, 400 de metri, lucru care duce şi la scăderea costurilor. 1.341.450 de lei ar fi valoarea totală a investiţiei de pe strada Ogorului, iar durata de execuţie este de două luni. Artera de circulaţie este din piatră cubică şi prezintă degradări vizibile, asemănătoare cu cele întâlnite pe strada Bucovăţ.
Tot în şedinţa de joi se va supune la vot proiectul de hotărâre privind aprobarea documentaţiei de avizare pentru investiţia „Consolidare zid de sprijin şi refacere împrejmuire pe latura de est la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» Craiova“, cu o valoare totală estimată de 1.709.220 de lei şi o durată de execuţie de 12 luni.
Aprobarea documentaţiei de avizare pentru investiţiile menţionate mai sus nu înseamnă că ele vor fi şi duse la bun sfârşit în cel mai scurt timp. Pentru asta este nevoie de bani, iar, în prezent, bugetul local nu poate susţine asemenea investiţii. Astfel, până la începutul anului viitor, când se va discuta bugetul pe 2012, cele trei străzi propuse acum pentru reabilitare se vor alătura altor aproape 30 de artere de circulaţie din Craiova pentru care s-a aprobat documentaţia, dar începerea lucrărilor a rămas în stand-by, din lipsă de fonduri. Ultimele exemple sunt străzile Constantin Brâncuşi şi Brazda lui Novac, a căror documentaţie a fost aprobată în şedinţa din septembrie şi care au nevoie pentru reabilitare de circa 13 milioane de lei. Valorile estimate pentru lucrări ar putea scădea însă la licitaţie. Modernizările ar putea începe, totuşi, la anul, având în vedere că primarul Antonie Solomon susţinea în urmă cu două luni că „în maximum doi ani nu vor mai exista străzi neasfaltate sau degradate în municipiul Craiova“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII