Craiova, pe harta consumului de droguri

Autori


Consumul de droguri în România a crescut în 2010, cel mai utilizat fiind canabisul. Concluzia apare în Raportul Național privind Situația Drogurilor 2011, prezentat ieri de Agenția Națională Antidrog (ANA). Potrivit raportului, care prezintă date din 2010, România nu este o țară-sursă pentru traficul de droguri, dar rămâne un stat de tranzit.

Dintre drogurile ilegale, cel mai consumat este canabisul (1,6%), urmat de ecstasy (0,7%), heroină (0,3%) și cocaină (0,3%). Canabisul și ecstasy sunt consumate cu predilecție de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani, majoritatea de sex masculin, cu precădere din regiunea București/Ilfov și vestul țării. Cea mai mică vârstă declarată de un respondent pentru debutul în consumul de canabis a fost de 14 ani, iar media vârstei de debut a fost 22 de ani, se arată în raport. În ceea ce privește admiterea la tratament ca urmare a consumului de droguri, 2.163 de persoane au beneficiat anul trecut de tratament pentru consumul de droguri ilegale și „etnobotanice“. Dintre acestea, peste 64% au fost internate, aproximativ 35% au primit tratament în ambulatoriu și restul în regim de detenție. Opiaceele au reprezentat drogul principal pentru care s-a solicitat asistență medicală în 2010, însă s-a observat o „creștere explozivă“ a consumului de „droguri legale“, se arată în raportul Agenției Naționale Antidrog. O posibilă explicație a consumului crescut de etnobotanice o reprezintă prețul relativ scăzut față de celelalte droguri și „accesibilitatea mult mai mare a acestora“.

Consumatorii,

din ce în ce mai tineri

În consecință, s-a înregistrat o schimbare a modelului de consum, a declarat Sorin Oprea, directorul Agenției Naționale Antidrog, care a explicat că heroinomanii au trecut pe „etnobotanice“. Aproape 39% dintre persoanele care au primit anul trecut asistență medicală pentru consumul de „etnobotanice“ primiseră anterior tratament pentru opiacee (în principal pentru heroină). Se înregistrează, însă, și altă formă de consum, și anume: policonsumul. Mai mult de o treime dintre cei care au fost asistați medical în 2010 ca urmare a consumului de droguri au folosit heroina ca drog principal și „etnobotanicele“ ca droguri secundare. Media de vârstă a celor asistați medical este mai mică de 31 de ani. Tendința este de scădere a vârstei consumatorilor de droguri, iar cei mai mulți dintre cei care au ajuns la spital au avut un consum zilnic și și-au administrat drogurile preponderent pe cale injectabilă. Raportul notează că anul trecut s-a constatat o creștere cu 194% (de trei ori mai mult) a numărului de urgențe medicale ca urmare a consumului de „etnobotanice“, față de 2009. Tot în 2010 s-a lărgit, însă, și aria unităților medicale raportoare, de la 46 la 65 de unități de primiri urgențe. Aproximativ o treime din totalul admiterilor la tratament au fost tineri cu vârste mai mici de 24 de ani, iar altă treime – tineri cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

 

Piața drogurilor – rutele de trafic

 

În 2010, în România nu au fost descoperite laboratoare clandestine destinate fabricării de droguri. „Se poate afirma că România nu este o țară-sursă pentru traficul de droguri, cele câteva culturi de canabis descoperite nefiind reprezentative prin cantitatea estimată a fi produsă“, se arată în raport. Canabisul și hașișul constituie cele mai traficate/consumate droguri din Romania, întâlnite preponderent în marile centre universitare: București, Craiova, Constanța, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara. Ele provin, în mare parte, din țări precum Republica Moldova, Serbia, Spania și Olanda. În privința traficului de heroină, România rămâne punct de tranzit, deși se remarcă o intensificare a activităților desfășurate de grupurile criminale, prin recrutarea de cetățeni români pentru transportul unor cantități semnificative (10 – 80 de kilograme). Se constată achiziționarea pentru transportul drogurilor a unor autoturisme înmatriculate în România, care, ulterior finalizării unui astfel de transport, sunt oferite ca plată cărăușului. Ruta principală continuă să fie cea balcanică. Marile rețele de trafic internațional de heroină au inclus România în ramura nordică a rutei balcanice, alături de Bulgaria și Ungaria către Europa de Vest. Există informații că România a fost inclusă într-o nouă rută de tranzit a heroinei din Afganistan spre țările occidentale, alături de Turkmenistan, Uzbekistan, Kazahstan, Rusia și Ucraina, precizează raportul. Concret, din depozitele constituite în Ucraina, heroina pleacă spre Europa Occidentală pe trei rute: prin Polonia, prin Ungaria și prin România. „Etnobotanicele“ sau „drogurile legale“ provin, în principal, din China, dar există importuri și din Germania și Anglia. Substanțele sunt introduse în România, în principal, prin intermediul societăților de curierat rapid. Distribuitorii le achiziționează la un preț relativ mic, de aproximativ 2 euro/gram și le vând la prețuri de până la 22 euro/gram, precizează raportul Agenției.


Drogul marilor oraşe

Cocaina rămâne un drog al marilor orașe, fără mari modificări față de anii trecuți, când acest tip de drog era semnalat, la consum, în proporție de peste 75%, în București, Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca, Râmnicu-Vâlcea, Deva, Sibiu și Brașov. Principala piață de desfacere a cocainei este Bucureștiul. Ca modalități de transport a cocainei sunt preferate două metode, întâlnite în peste 90% din situații: prin intermediul cărăușilor și prin intermediul societăților de curierat. În ultimii ani se observă tendința traficanților sud-americani de a utiliza ruta maritimă pentru transportul unor cantități însemnate de cocaină spre Europa. Portul Constanța reprezintă o opțiune pentru introducerea în spațiul european a unor importante cantități de cocaină, provenite din țări ale Americii de Sud. Drogurile sintetice (amfetamine, ecstasy, MDMA) sunt tranzitate prin România, existând și o cerere pentru consum. Acestea provin din țări vest-europene și au ca destinație țări din Orientul Apropiat și Mijlociu. Drogurile sintetice sunt traficate în România prin intermediul serviciilor poștale, a transportului aerian, cât și a celui rutier (prin autoturisme personale), în timp ce consumul este localizat în special în baruri, discoteci, cluburi.

Prețul drogurilor

la nivelul străzii

În 2010, prețurile de comercializare a drogurilor nu au înregistrat variații semnificative față de anul precedent, se arată în raport.

Prețul cu ridicata (exprimat în euro/kilogram, litru sau 1.000 de doze)

Hașiș: 4.000 – 7.000 euro, Canabis iarbă (marijuana): 2.000 – 5.000 euro, Cocaină: 45.000 – 90.000 euro, Heroină: 12.000 – 20.000 euro, Ecstasy (MDMA): 3.500 – 7.130 euro. Prețul cu amănuntul (în euro/gram sau pe doză) este: hașiș: 14,25 – 19 euro, Canabis iarbă (marijuana): 9,5 – 19 euro, Cocaină: 80 – 120 euro, Heroină: 35,63 – 47,51 euro, Ecstasy (MDMA): 9,5 – 19 euro, LSD (timbru): 19 – 35,63 euro.Comenteaza acum

15 Comentarii

 1. Sigur said:

  La Cimitir acolo sigur cu un boschete in gura stai tolanit cu burta in sus privind stelele zimbind :)))

 2. ciprian said:

  ce detaliat e raportul asta… dar de ce bagati marijuana in aceeasi oala cu heroina, cocaina, amfetaminele, etc… a ajuns cineva la spital pentru supradoza de maria?

 3. mda said:

  ati avut mame drogate de ati iesit asa..eu intrebam pe bune, nu toti manelistii..

 4. sigma said:

  craiova pe harta celor mai mari betivani, agresori, cocalari, saraci,ignoranti,sme cheri,hoti.a mai ramas ceva?

 5. negret said:

  drogurile sunt cea maiproasta optiune pe care o aleg toti. din intamplare am cunoscut multi care fac trafic de droguri dar mai multi care siau distrus vietile din cauza lor.eu nu as fi de acord nici cu drogurile legale pt ca de la ele se ajunge si la restu. ar trebuie ca politia romana sa fie mai atenta in vamii pt ca pe acolo se trec ar trebuie sa oblige toate autovehiculele sa treaca prin scaner si sa nu mai accepte mita.

 6. @7 said:

  drogul e cel mai mic rau al tarii.lipsa unei viziuni reale asupra viitorului , te impinge spre niste preocupari prin care sa poti suporta mai usor prezentul.

 7. Dan Rotariu said:

  Asta e unul din “avantajele” capitalismului, sistem economic prin care tinerilor exclusi din viata economica si cu psihic labil li se da “libertatea” sa-si distruga viata in dorinta lor de a fugi de cruda si crunta realitate capitalista. Putini isi inchipuie ce sunt dispusi sa faca dependentii pentru a fi “liberi” sa-si ia doza. Dependenta NU insemana libertate, iar pentru ca dau dependenta NU EXISTA droguri usoare.

 8. comunistu said:

  eu unul trecut de 40 de ani am incercat ceva usor si mi-am dat seama de pericol si ias sfatui pe altii mai tinerii ca mai bine sa dea pe gat un kil de vin sau daca duce si doua chiar daca stau mahmuri dupa aceea dar sa nu consume asa ceva,si daca totusi asta e o fata a capitalismului ca si prostitutia cred ca sa nu se mai ajunga la drame de tot felul ar trebui sa se dea drumul la liber la aceste droguri printro lege ceva ca sa se poata controla situatia

 9. ddd said:

  craiova e primu loc la consum de boschetzii(etnobotan ice)poate,,,:))vai mama lor de drogati ca o sa fumeze si baleg uscata pana la urma

 10. grassu said:

  drogurile te ajuta……..sa te nenorocesti sau sa devi cineva (steve jobs).fiecare din noi suntem capabili sa luam decizii…………e u va zic asa nu intrati dragi mei in lumea drogurilor ptr ca suntem deja multi………..

 11. yooo said:

  astia cu etnobotanicele ar trebui arestati si bagati la puscarie pt 10-15 ani !!! cati oameni au urit fumand “iarba“ ? 0 !!! de la etnobotanice ??? foarte multi

 12. marfita said:

  ba fratilor totul pleaca de la etnobotanice,cata lume a murit de la iarba..si cata lume moare de la tutun adica tigari normale ,etnobotanice sau alcool,uitativa pe net sunt documentare,foarte foarte putin mai deloc fratilor vorbesc de fumat aici,celelalte poatate da cum e cocaina heroina etc….comparati situatia dintre unu care bea si unu care isi fumeaza un joint de iarba….va spun suta la suta ca in procent de 90 la suta…cel care bea este pus pe galceava,in schimb cel care fumeaza poti sa dai in el ca tot pasnic este,avem un sistem comunist din pacate,uitativa la olandezi fratilor

 13. @14 said:

  DOAMNE, INCULTA SI INCOERENTA ESTI!CRED CA ESTI DROGATA CIND TASTEZI

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 16 noiembrie 2011

Actualitate

» Liber la judecarea proceselor pentru înmatricularea maşinilor second fără plata taxei de poluare
» Avertismentele lui Băsescu
» Statul reduce cota de impozit pe venit… doar pentru primării
» CSM a sesizat CNA pentru mediatizarea excesivă a acuzaţiilor lui Vîntu la adresa procurorilor
» Drumul Corabia – Izbiceni se modernizează
» Germania, pregătită să cedeze o parte din suveranitate pentru întărirea zonei euro
» Craiova, pe harta consumului de droguri
» SUA acuză China că obstrucţionează acţiunile de sancţionare a Iranului şi Coreei de Nord
» Mario Monti a fost învestit în funcţia de premier al Italiei
» O româncă de 13 ani şi iubitul ei, găsiţi morţi într-o pădure din Spania
» Nivel excesiv de cesiu radioactiv în orez, în oraşul Fukushima
» Numărul infecţiilor respiratorii, în creştere faţă de săptămâna precedentă
» Guvernul taie bugetele la Muncă, Agricultură, Educaţie şi creşte la Sănătate, Transport şi Dezvoltare
» Câştigătorul marelui premiu la Loto 6 din 49 şi-a ridicat banii
» SUA: Un glonţ a lovit o fereastră a Casei Albe
» Tribunalul de la Haga cere ca Mladic să fie supus unui examen medical complet
» Fotbal – Turcii au scăpat de Guus Hiddink
» Un ministru olandez propune prelungirea cu doi ani a restricţiilor privind angajarea românilor
» Dolj: Muniţie din Al II-lea Război Mondial, distrusă la Işalniţa

Local

» Sentinţă în pronunţare pentru Manţog şi Vulpe
» Înşelată de un deţinut cu ajutorul telefonului
» Şantajul lui Cotigă de la ITM, un an cu suspendare
» Scapă craiovenii de plata impozitului pe clădire?
» Cu ţigările în butelia de gaz
» Vagon deraiat în Mehedinţi

Gorj

» Hoţii Muntelui Mereuţu, trimişi în judecată
» Fructe de pădure fără documente legale de provenienţă
» Arestat pentru evaziune fiscală
» Localuri sancţionate din cauza tutunului

Sport

» Traore, spre Anzhi
» Bulgarii l-ar da pe Zicu pe 2,5 milioane de euro
» Expediţie în Moldova
» Voina: Avem şase finale de jucat
» Surugiu: Mi-e dor de atmosfera de pe „Ion Oblemenco“
» România, locul cinci la CM de tenis de masă
» Iordache, aur european

Bani & Afaceri

» Expertiză în curtea Ford
» Românii cumpără produse IT în vremuri de criză

Magazin

» Kate Middleton, desemnată regina stilului britanic
» Paladiul, noul metal preţios
» Anda Adam este Panda Madam
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» Un nou album Black Sabbath
» Brad Pitt va petrece mai mult timp în spatele camerei
» Pamela Anderson, în rolul Fecioarei Maria

Top