18.4 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePetiţie pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, depusă la Preşedinţia şi Parlamentul Franţei

Petiţie pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, depusă la Preşedinţia şi Parlamentul Franţei

Poetul Laurian Stănchescu, însoţit de româncă îmbrăcată în port naţional, a depus ieri, la palatul Elysée şi la Parlamentul francez, un text prin care solicită repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, care este înmormântat la Paris. În petiţia sa trimisă la palatul Elysée, în atenţia preşedintelui Nicolas Sarkozy, Stănchescu a scris: "Rugăm în genunchi poporul francez să trimită în România rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi. Ruga noastră către poporul francez este una de la frate la frate, din suflet, pentru a împlini nobila dorinţă a artistului român".
După cum informează Mediafax.ro, Laurian Stănchescu a ajuns în capitala Franţei în urmă cu câteva zile, după un marş de 2.000 de kilometri, care a început pe 21 mai, în satul natal al lui Brâncuşi, Hobiţa. Mesager al mai multor admiratori ai lui Brâncuşi, Stănchescu a spus că demersul său, acela de a cere repatrierea osemintelor sculptorului, se bucură şi de susţinerea mai multor parlamentari români. "Cu puţin timp înainte de a se stinge, Brâncuşi s-a confesat unui preot ortodox şi i-a spus acestuia că este nefericit pentru că va muri şi va fi înmormântat într-o ţară străină. Ultimele sale dorinţe, cunoscute de toţi, ar trebui respectate. În plus, România are nevoie de mari artişti pentru renaşterea sa culturală", a spus Laurian Stănchescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII