20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSonda rusească Phobos-Grunt se îndreaptă către o catastrofă iminentă

Sonda rusească Phobos-Grunt se îndreaptă către o catastrofă iminentă

Căderea sondei interplanetare ruse Phobos-Grunt, care miercuri a eşuat în înscrierea pe traiectoria de zbor spre Marte, ar putea avea cele mai grave consecinţe în istoria accidentelor spaţiale de până acum, consideră expertul american James Oberg, fost angajat al NASA, informează Agerpres.
"În cazul în care experţii Agenţiei Spaţiale Ruse /Roskosmos/ nu vor reuşi să restabilească controlul asupra sondei şi aceasta va ieşi de pe orbită, Phobos-Grunt va fi cel mai periculos dintre toate aparatele spaţiale care au căzut vreodată pe Terra', a avertizat el într-o declaraţie făcută ieri, indicând că la bordul sondei se află câteva tone de combustibil extrem de toxic.
Mai exact, pericolul îl reprezintă cele şapte tone de tetraoxid de azot şi hidrazină de la bordul sondei, ceea ce o transformă în cel mai toxic aparat căzut vreodată pe Terra.
În acest sens, expertul american afirmă că o posibilă catastrofă a Phobos-Grunt ar putea avea consecinţe mult mai grave decât prăbuşirea unui aparat cosmic rusesc lansat în 1996 pe Marte şi care a căzut în Anzi sau prăbuşirea satelitului-spion american cu combustibil toxic la bord, doborât întâmplător de forţele aeriene ale SUA în 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS