10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProbă scrisă la examenul de licenţă

Probă scrisă la examenul de licenţă

La sfârşitul anului universitar 2011/2012, studenţii de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii din Craiova vor susţine nu unul, ci două examene – unul teoretic (probă scrisă) şi unul practic (realizarea şi prezentarea lucrării de licenţă). „Începând cu acest an, actuala Lege a educaţiei prevede că examenul de licenţă se finalizează cu două probe.
La Adunarea Generală a AFER (Asociaţia Facultăţilor de Economie din România), organizată la sfârşitul săptămânii trecute, la Craiova, problema cea mai discutată de reprezentanţii Facultăţilor de Economie din ţară a fost legată de finalizarea studiilor la licenţă. În general, au existat două variante –  una susţinută de Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti (care prevede ca pe lucrarea prezentată de candidaţi să se dea două note – pentru cunoştinţele teoretice ale candidatului şi pentru lucrarea aplicativă) şi una, pe care o susţinem şi noi, (susţinerea a două probe)“, a declarat prof. univ. dr. Lucian Buşe, decanul FEAA. Acesta a explicat că decizia finală cu privire la modalitatea de susţinere a examenului de licenţă rămâne la latitudinea fiecărei facultăţi.

Modificările apărute la examenul de licenţă

Reprezentanţii FEAA fac deja pregătirile necesare pentru ca  examenul de licenţă să aibă două probe. „Până în prezent, pentru proba scrisă, la FEAA, la nivelul departamentelor s-a stabilit care sunt disciplinele care reflectă cunoştinţe fundamentale şi care sunt cele care reflectă cunoştinţe de specialitate. Acum suntem în faza de a culege bibliografia, atât pentru cunoştinţele fundamentale, cât şi pentru cele de specialitate“, a precizat prof. univ. dr. Lucian Buşe, decanul FEAA, care a explicat că la proba scrisă vor exista nişte întrebări „care denumesc calitatea de economist a absolventului“ şi deci permit evaluarea stadiului de cunoştinţe al acestuia.
Susţinerea a două probe la finalul studiilor ar putea atrage schimbări şi la lucrarea de licenţă. „Dacă până în acest an, lucrările de licenţă aveau parte teoretică şi parte aplicativă, în această situaţie, pentru partea teoretică toți candidaţii susţin un examen. Noi ne-am gândit ca lucrarea de licenţă să fie doar aplicativă, dar să fie împărţită în două. În prima parte, candidaţii vor prezenta profilul firmei la care fac cercetarea şi situaţia principalilor indicatori ai activităţii acesteia, iar partea a doua, studiul de caz“, a spus prof. univ. dr. Lucian Buşe.
Potrivit acestuia, în următoarea perioadă se vor pune însă la punct toate detaliile legate de această schimbare. „Noi până în decembrie trebuie, să le aducem studenţilor la cunoştinţă toate detaliile“, a adăugat decanul FEAA.
Practic, se revine la un model mai vechi de susținere a examenului de licență. „Până acum vreo patru ani, aşa am desfăşurat examenul de licenţă. După aceea, au venit precizări că examenul de licenţă constă într-o probă şi ne-am adaptat la prevederile legale, iar acum vom încerca să ne adaptăm la noile reglementări“, a spus prof. univ. dr. Lucian Buşe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII