21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTănăsie, puşcăriaş de onoare

Tănăsie, puşcăriaş de onoare

În Consiliul Local Craiova s-a ridicat problema retragerii titlului de Cetăţean de onoare acordat boxerului Sorin Tănăsie, aflat în puşcărie după mai multe condamnări

Primarul Antonie Solomon şi o parte dintre consilierii locali craioveni – culmea, tocmai colegii săi de partid! – au început un nou război politic. De această dată, miza priveşte acordarea titlurilor de Cetăţean de onoare.

Refuzuri reciproce

Prima mutare în acest război al nervilor a avut-o Solomon, care a vrut să-i declare Cetăţeni de onoare pe mai mulţi foşti primari ai oraşului. Ideea nu era deloc rea, însă nu le-a picat chiar bine consilierilor atunci când au aflat că nu era vorba doar de primari postdecembrişti, ci şi de câţiva primari din perioada comunistă, de pe vremea când această funcţie era deţinută, de fapt, de prim-secretarul organizaţiei municipale a PCR. Când au aflat că printre cei propuşi erau doi consăteni din Goicea ai lui Solomon – Petre Gigea (edil al Craiovei între anii 1965-1968) şi Ştefan Negreţ (primar între 1977-1980) -, membrii legislativului local s-au aprins şi mai tare şi au refuzat propunerea primarului.
Ca la şah, următoarea mutare a revenit consilierilor pedelişti, care au venit şi ei cu o propunere de acordare a titlului de Cetăţean de onoare pentru alte două persoane decât cele susţinute de primar. Este vorba despre prof.univ. dr. Marian Bistriceanu, şeful Clinicii de Endocrinologie de la Spitalul de Urgenţă Craiova, şi de renumitul violonist Liviu Prunaru, în prezent Konzertmeister în orchestra „Concertgebouw“ din Amsterdam (unde cântă la o vioară Stradivarius) și, în același timp, profesor de vioară la „Academia Menuhin“ din Gstaad (Elveția).
„Zilele trecute, cei doi oameni menţionaţi, cu care oraşul se mândreşte, şi-au dat acordul pentru a deveni Cetăţeni de onoare, astfel că noi am solicitat executivului să vină cu o propunere de hotărâre în acest sens. Executivul însă n-a făcut asta“, a susţinut în şedinţa de joi a consiliului local viceprimarul Mărinică Dincă.

Mândria oraşului, după gratii

Al treilea episod al acestei lupte pe marginea subiectului „cine merită sau nu să fie Cetăţean de onoare al Craiovei“ s-a derulat în şedinţa de joi a Consiliului Local Municipal, unde primarul Solomon n-a catadicsit să-şi facă apariţia, fiind chiar acuzat de consiliera Ana Gheorghe că se ascunde în birou şi priveşte şedinţa la televizor, nefiind suficient de „bărbat“ pentru a avea curajul să dea ochii cu legislativul local. În cadrul acestei şedinţe, consilierul local Dan Cherciu a adresat o interpelare primarului absent, cerându-i socoteală pentru faptul că infractorul Sorin „Pantera“ Tănăsie (campion european la profesionişti al categoriei „cocoş“), aflat în prezent la puşcărie, este încă Cetăţean de onoare al oraşului.
Amintim că Tănăsie a fost făcut Cetăţean de onoare pe 26 octombrie 2005, odată cu artistul plastic Gabriel Bratu, caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, scriitorul Alexandru Firescu, criticul literar Ovidiu Ghidirmic, actorul Ştefan Iordache şi regizorul Silviu Purcărete. Pe 2 iunie 2011, boxerul a ajuns în spatele gratiilor, urmând să execute o pedeapsă de doi ani şi două luni de închisoare, în urma mai multor condamnări definitive, pentru agresarea unui poliţist în exerciţiul funcţiunii, distrugere, multiple scandaluri, dar şi refuzul recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
„Adresez executivului mirarea mea că a uitat că avem în panoplia Cetăţenilor de onoare ai oraşului un puşcăriaş întemniţat acum la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin şi ne-am cinsti mult mai mult oraşul dacă, într-un gest de luciditate, îi retrageam acest titlu. Cer executivului să elaboreze de urgenţă hotărârea de retragere a titlului de Cetăţean de onoare acordat lui Sorin Tănăsie, om care în momentul de faţă ispăşeşte o pedeapsă cu puşcărie“, a solicitat consilierul Cherciu.

Şi totuşi…

Ca de obicei, adevărul e undeva la mijloc şi în acest scandal. Pentru că, potrivit art. 5 din Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 292/2010, ce reglementează acordarea titlului de Cetăţean de onoare, dreptul de a propune acordarea sau retragerea titlului de Cetăţean de onoare nu îl are doar primarul, ci şi „consilierii municipali (individual sau în grup)“.
Prin urmare, dacă vor să desemneze pe cineva Cetăţean de onoare sau să retragă cuiva acest titlu, e suficient ca un singur consilier – fără nici o intervenţie din partea primarului! – să întocmească un proiect de hotărâre („cu sprijinul secretarului municipiului şi al serviciilor din cadrul aparatului de specialitate“, după cum se arată în art. 84 din Regulamentul de funcţionare al Consiliului) şi să-l propună pe ordinea de zi a unei şedinţe. Pentru aprobarea unei asemenea hotărâri e însă nevoie de „un vot calificat de 2/3 din numărul consilierilor în funcţie“, după cum se arată în art. 65 din acelaşi Regulament.
Prin urmare, lăsând la o parte dispreţul cu care Solomon îi tratează pe membrii legislativului local, dacă vreun consilier doreşte acordarea sau retragerea unui titlu de Cetăţean de onoare are oricând posibilitatea să promoveze un asemenea proiect. Doar s-o facă…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII