11.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanotaj - Elisabeta Lipă împlineşte 47 de ani

Canotaj – Elisabeta Lipă împlineşte 47 de ani

Elisabeta Lipă, desemnată cea mai bună canotoare a secolului XX de către Federaţia internaţională de specialitate, împlineşte astăzi 47 de ani, informează Agerpres. Născută pe 26 octombrie 1964 în localitatea Siret, din judeţul Suceava, Elisabeta Lipă a debutat la Jocurile Olimpice pe când avea doar 19 ani, cu ocazia ediţiei de la Los Angeles (SUA), unde a reuşit să câştige prima sa medalie de aur, la dublu vâsle. În 20 de ani de carieră sportivă, actualul chestor de poliţie a cucerit în total opt medalii olimpice, între care cinci de aur, la care se adaugă cele 13 medalii (1 de aur, 10 de argint şi 2 de bronz) obţinute la Campionatele Mondiale.

Elisabeta Lipă are, de asemenea, în palmares 25 de titluri de campioană naţională, fiind port-drapelul delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) şi Atena (2004).
Toate aceste rezultate extraordinare i-au fost recunoscute şi de către Federaţia Internaţională de Canotaj Academic, care i-a atribuit în anul 2000 titlul de "Canotoarea Secolului XX". De asemenea, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a decorat-o cu "Colanul de Aur" pentru cariera sa de excepţie.
"Sportul este viaţa mea. Prin sport, eu m-am realizat. Sportul m-a format, sportul m-a educat, sportul mi-a dat ceea ce am şi ceea ce sunt la ora actuală", declara în urmă cu câţiva ani multipla campioană.
Căsătorită şi mamă a unui copil, Elisabeta Lipă a absolvit cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi pe cele ale Colegiului Naţional de Apărare, specializându-se totodată în managementul activităţilor sportive şi dreptului muncii. În anul 2009, a obţinut titlul de Doctor în educaţie fizică şi sport.
Experienţa deosebită în domeniul competiţional şi al sportului de performanţă, în general, precum şi studiile în domeniul managementului activităţii sportive, o recomandă pe Elisabeta Lipă ca pe un foarte bun manager de club sportiv, calitate necesară pentru a putea asigura conducerea unui club de anvergura lui Dinamo Bucureşti, în curtea căruia se regăsesc peste 20 de discipline sportive şi un număr de peste 1.000 sportivi legitimaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS