31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Milităm pentru menţinerea fluxurilor către România, nu putem cere băncilor mai mult

Băsescu: Milităm pentru menţinerea fluxurilor către România, nu putem cere băncilor mai mult

Preşedintele Băsescu a explicat că, dacă fluxurile de capital dinspre băncile mamă către România s-ar micşora, statul ar fi în imposibilitatea de a finanţa bugetul de cheltuieli pe 2011, adăugând că ţara noastră nu e însă în poziţia de a cere băncilor să pompeze mai mulţi bani.
"România are nevoie de 56 de miliarde de RON pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul. Asta înseamnă 13,2 miliarde de euro de pe piaţa internă, plus alte două miliarde de euro de pe piaţa externă. Dacă fluxurile de capital oferite de băncile-mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, România ar fi într-o dificultate foarte mare. Adică, n-am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea, noi susţinem ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro, să se ţină cont şi de nevoia de a se menţine fluxurile de capital către filialele acestor bănci din zona euro, filiale aflate în zona non-euro", a spus Băsescu, înainte de a pleca la Bruxelles, potrivit NewsIn.
El a avertizat însă că nu se poate cere însă băncilor să-şi majoreze fluxurile spre România, în condiţia în care sunt state într-o dificultate mai mare
Menţinerea la acelaşi nivel a fluxurilor băncilor străine este importantă nu numai pentru instituţiile statului, ci şi pentru agenţii economici privaţi, care pot crea condiţiile pentru creşterea economică, a mai susţinut Băsescu. Riscul ca unele bănci să-şi retragă banii inclusiv din România din cauza crizei din Grecia nu este imposibil, a mai avertizat preşedintele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII