17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiografia lui Steve Jobs, în limba română

Biografia lui Steve Jobs, în limba română

Biografia autorizată a lui Steve Jobs, scrisă de Walter Isaacson şi care a apărut luni în Statele Unite ale Americii, va fi lansată în limba română în martie 2012, la Editura Publica.
Publicată de Simon & Schuster, biografia, care are 656 de pagini, scrisă de Walter Isaacson, fost redactor-şef al Time Magazine şi fost director general al CNN, care a avut peste 40 de interviuri cu Steve Jobs, poate fi cumpărată din librăriile americane începând de luni.
Biografia legendarului Steve Jobs realizează portretul unui bărbat complex, care a refuzat întotdeauna să îl întâlnească pe tatăl său biologic şi nu a ezitat să îl critice pe preşedintele Barack Obama la prima lor întâlnire.
„Când am căutat-o pe mama mea biologică, evident că îl căutam şi pe tatăl meu biologic. Am aflat puţine lucruri despre el şi nu mi-a plăcut ce am aflat“, a povestit Jobs biografului său, Walter Isaacson, într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune CBS şi preluat sâmbătă de AFP.
Adoptat la naştere de un cuplu de californieni modeşti, Jobs l-a identificat până la urmă pe tatăl lui, descoperind că a avut deja ocazia să îi strângă mâna: acest american născut în Siria şi cu numele de Abdulfattah Jandali, care îşi spunea John, avea un restaurant cu specific mediteranean în Silicon Valley, unde Jobs a luat cina deseori.
„Îmi amintesc că m-am întâlnit cu proprietarul (restaurantului), care era originar din Siria şi căruia îi cădea părul. I-am strâns mâna, el mi-a strâns, de asemenea, mâna“, povesteşte el în volum.
Jobs însuşi a explicat că i-a cerut surorii sale vitrege, cu care avea relaţii bune, să nu dezvăluie identitatea tatălui său: „Am devenit bogat şi mă tem că mă va şantaja sau că va alerta presa“, s-a justificat el, potrivit unui extras dintr-o carte publicată de Huffington Post.
Steve Jobs s-a dovedit critic şi faţă de Barack Obama, căruia i-a refuzat o invitaţie la cină deoarece ar fi vrut ca preşedintele american să îl sune în persoană, potrivit Huffington Post.
„Sunteţi pornit să nu aveţi decât un mandat“, i-ar fi declarat Jobs lui Obama la începutul primei lor întâlniri. Motivul criticilor sale, rezumate de Huffington Post, era următorul: administraţia ar trebui să fie mai înţelegătoare cu întreprinderile şi să ia exemplul Chinei, unde este mai uşor să construieşti uzine „fără norme sau costuri inutile“. În plus, Steve Jobs s-ar fi declarat dezamăgit de Obama, pentru că preşedintele „nu vrea să ofenseze pe nimeni“, a relatat New York Times.
Pe de altă parte, potrivit biografiei sale autorizate, Steve Jobs a întârziat o operaţie chirurgicală pentru tratarea cancerului său pancreatic, în timp ce aceasta i-ar fi putut creşte speranţa de viaţă, a afirmat biograful său, Walter Isaacson, citat de AFP în 21 octombrie.
„Mi-a spus: nu aş vrea ca trupul meu să fie deschis, nu aş vrea să fie brutalizat în acest mod“, a povestit biograful Walter Isaacson într-o ediţie a emisiunii „60 Minutes“ de la CBS, citată de AFP.
„Cred că se gândea în mare că, dacă ignorăm ceva, dacă vrem ca acel lucru să nu existe, putem avea o gândire magică“, putem obţine ca acest lucru să se realizeze doar prin gândire, a adăugat Isaacson. „El voia să vorbească despre acest lucru, să spună cât de mult regretă“, a adăugat Issacson. „Cred că avea sentimentul că ar fi trebuit să facă operaţia mai devreme“.
Steve Jobs s-a operat până la urmă de o formă vindecabilă de cancer de pancreas în 2004, la nouă luni după diagnosticarea bolii. În acest timp, „el a încercat să se trateze cu un regim alimentar, a mers la spiritualişti, a încercat mai multe modalităţi de tratament macrobiotic şi nu s-a operat“, a povestit Isaacson.
După nouă luni, după ce toţi prietenii i-au cerut să încerce calea chirurgicală, el s-a lăsat înduplecat. „Se presupune că a fost prea târziu, deoarece, când l-au operat, (chirurgii) au remarcat că (boala) se extinsese la ţesuturile din jurul pancreasului“. Potrivit lui Isaacson, Steve Jobs a continuat să fie tratat în secret, în timp ce se declara complet vindecat.
Steve Jobs a murit pe 5 octombrie, la vârsta de 56 de ani. Potrivit presei internaţionale, autorităţile locale au confirmat pe 10 octombrie că Steve Jobs a murit în casa sa din Palo Alto (la sud de San Francisco), din cauza unui cancer la pancreas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII