17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria dezvoltă "turismul radioactiv" la graniţa cu România

Bulgaria dezvoltă „turismul radioactiv” la graniţa cu România

Depozitul pentru deşeuri radioactive ce urmează să fie construit în zona centralei nucleare de la Kozlodui va fi dotat cu un centru interactiv pentru vizitatori "menit să popularizeze proiectul", se afirmă în descrierea acestuia publicată pe site-ul Ministerului Mediului de la Sofia. După cum informează Agerpres.ro, în zona depozitului ar urma să fie plantate noi specii de copaci şi să fie creat un parc forestier, unde va fi amplasat un centru de vizitatori în care turiştii să primească informaţii despre biodiversitatea zonei, precum şi despre activitatea depozitului. 
Ministrul bulgar de resort, Nona Karadjova, a aprobat recent amplasarea unui depozit de deşeuri slab şi mediu radioactive lângă localitatea Hârleţ, situată în zona centralei nucleare de la Kozlodui, la patru kilometri de malul Dunării. Potrivit proiectului, depozitul de deşeuri radioactive va avea o capacitate totală de 138.200 de metri cubi sau 345.500 de tone. În depozit vor fi depuse numai deşeuri mediu şi slab radioactive, şi nu combustibil nuclear utilizat şi deşeuri puternic radioative. Proiectul urmează să fie terminat în anul 2015. Depozitul va fi dotat cu opt module din beton cu câte 16 camere în două rânduri, în care vor fi depozitate containerele cu deşeuri. Învelişul special al utilajului va trebui să asigure securitatea deşeurilor pe o perioadă de cel puţin 300 de ani. 
Aprobarea ministrului a fost făcută pe baza unui studiu de impact care include ambele maluri ale Dunării. Concluziile experţilor care au efectuat studiul de impact este că nu se aşteaptă ca amplasarea depozitului să aibă vreun efect negativ semnificativ asupra mediului şi sănătăţii populaţiei din zona depozitului, pe teritoriul Bulgariei şi al României. Nu există riscul ca depozitul să aibă vreun impact negativ asupra florei şi faunei din zona naturală protejată Zlatiata care face parte din reţeaua Natura 2000 şi se află la doar 400 de metri distanţă de depozit, se afirmă în raport. Potrivit experţilor nu pot fi poluate nici sursele de apă din zonă. 
În document se arată că proiectul a fost prezentat în cadrul a trei dezbateri publice care au avut loc în oraşul Kozlodui (29 martie 2011) şi satul Hârleţ (30 martie) din Bulgaria şi în localitatea Bechet din România, la 7 iulie. Investitorul a trimis Ministerului Mediului şi Pădurilor de la Bucureşti poziţia sa în care răspunde întrebărilor şi comentariilor făcute de reprezentanţii societăţii civile din România în timpul dezbaterii, notează ministerul bulgar. 
Proiectul pentru construirea unui depozit pentru deşeuri radioactive a provocat proteste în România: în iulie aproximativ 150 de locuitori din Bechet au protestat, insistând ca proiectul să nu fie realizat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS