18.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate Proiectul care interzice cămătăria, adoptat de Camera Deputaților

Proiectul care interzice cămătăria, adoptat de Camera Deputaților

Camera Deputaților a adoptat, azi, propunerea legislativă conform căreia cămătăria constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la șase luni la 5 ani, iar sumele de bani și bunurile provenite din această activitate se confiscă.
După cum informează NewsIn, proiectul a întrunit 168 voturi favorabile, 98 "împotrivă" și zece abțineri, în condițiile în care cvorumul legal de ședință este de 166 deputați.
Actul normativ definește camăta ca "dobânda pe care o ia cămătarul pentru sumele date cu împrumut", iar cămătarul ca "persoana care dă împrumuturi bănești în schimbul unei camete". Potrivit proiectului, "darea de bani cu dobândă ca îndeletnicire de către persoane neautorizate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani". Totodată, "sumele de bani și bunurile provenite din săvârșirea acestei infracțiuni se confiscă", se mai arată în actul normativ.
Legea este prevăzută să funcționeze pe o perioadă limitată, până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, care incriminează în mod similar cămătăria.
Senatul a respins această inițiativă, Camera Deputaților fiind for decizional în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII