16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNATO şi România au semnat un memorandum de înţelegere în domeniul securităţii cibernetice

NATO şi România au semnat un memorandum de înţelegere în domeniul securităţii cibernetice

NATO şi România au semnat astăzi, la Bruxelles, un Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul securităţii cibernetice, informează Agerpres.ro. Documentul a fost semnat de Jamie Shea, adjunct al asistentului secretarului general NATO pentru provocările de securitate emergente, şi din partea ţării noastre de general Dumitru Cocoru, adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, care este autoritatea naţională în acest domeniu.
 
"Este un document foarte important atât pentru NATO, cât şi la nivel naţional pentru România, pentru că acum NATO şi România vor crea un sistem structurat pentru cooperare în mai multe aspecte ale securităţii cibernetice. Vom putea schimba informaţii şi NATO va putea trimite la Bucureşti, în caz de nevoie, echipe de reacţie rapidă în caz de atacuri sau incidente cibernetice. De asemenea, vom putea trage învăţămintele necesare din situaţiile cu care se confruntă statele membre, în acest caz România, în domeniul securităţii cibernetice", a declarat reprezentantul Alianţei Nord-Atlantice. La rândul său, generalul Dumitru Cocoru a apreciat că memorandumul de înţelegere va extinde spaţiul de cooperare între NATO şi România şi va defini proceduri comune de acţiune, astfel încât cooperarea între cele două părţi să devină mai eficientă în toate componentele gestionării cazurilor de atacuri cibernetice (colectare de informaţii, detectare a unui eveniment, analizare, investigare şi reacţie). 
Semnarea memorandumului de înţelegere pentru cooperare în domeniul securităţii cibernetice face parte din acţiunile prevăzute pentru implementarea noului Concept strategic al NATO, adoptat la Summitul de la Lisabona, şi oficializează cooperarea dintre Romania şi NATO în acest domeniu. NATO a semnat deja astfel de memorandumuri cu alte 14 state membre ale Alianţei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS