22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început urmărirea penală a judecătoarelor de la ÎCCJ, Bîrsan şi Puşoiu

A început urmărirea penală a judecătoarelor de la ÎCCJ, Bîrsan şi Puşoiu

DNA a anunţat, printr-un comunicat transmis ieri, începerea urmăririi penale pe numele judecătoarelor Gabriela Bîrsan, preşedinta Secţiei Contencios a instanţei supreme, şi Iuliana Puşoiu, de la aceeaşi secţie, cele două fiind suspectate de trafic de influenţă. Potrivit comunicatului DNA, în acelaşi dosar sunt urmăriţi penal şi avocata Claudia Gherbovan-Silinescu, şi omul de afaceri Gabriel Chiriac, pentru cumpărare de influenţă.
Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 – mai 2011, judecătoarele Bîrsan şi Puşoiu ar fi primit, în mod repetat, de la avocata Gherbovan – Silinescu şi de la omul de afaceri Gabriel Chiriac diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, dar şi suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant sau asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament din Paris.
„Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal“, se mai arată în comunicatul DNA.
Omul de afaceri Gabriel Chiriac s-a prezentat ieri la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirea în acest caz. De asemenea, judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu, precum şi avocata Gherbovan-Silinescu au fost audiate, pe 7 octombrie, de procurorii anticorupţie. Cu o zi înainte, pe 6 octombrie, anchetatorii au făcut percheziţii la locuinţele celor două judecătoare, după obţinerea unui aviz din partea Secţiei pentru judecători a CSM.
De altfel, preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, a semnalat Inspecţiei Judiciare materialele din presă referitoare la judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu, de la instanţa supremă, vizate de o anchetă a DNA, cerând să verifice informaţiile, astfel încât să se stabilească dacă există abateri disciplinare sau încălcări ale Codului deontologic al magistraţilor.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU