30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFereastră spre Infern

Fereastră spre Infern

Unele legende urbane reuşesc să reziste o perioadă incredibil de lungă de timp, câţiva ani sau chiar câteva decenii, relatează www.ditadifulmine.com.

Este cazul legendei care circulă pe seama „Gropii spre Iad“, care decenii la rând a continuat să se răspândească zvonuri şi a convins mii de oameni că sub picioarele noastre se află Infernul, în sensul biblic al cuvântului. Povestea a început să circule la începutul anilor ‘90, fiind lansată de televiziunea americană creştină Trinity Broadcasting Network, din California. Din câte se pare, la începutul anilor ‘80, câțiva geologi din Siberia au forat până la o adâncime de 14,4 km în căutare de gaze naturale, dar şi pentru a face cercetări asupra proceselor de deplasare a magmei şi asupra temperaturii. La un moment dat, burghiul maşinii de forat şi-a accelerat rotațiile. „Trebuie să fie numai o singură explicație. La acea adâncime exista o cavitate“, a spus doctorul Azakov, conducătorul expediţiei din Siberia. Spre surprinderea lor, cercetătorii au descoperit că la acea adâncime temperatura se ridica la aproximativ 1.100 de grade Celsius. Şi, ca şi cum nu era suficient, după ce au ascultat cu atenţie mişcările recepţionate de microfoanele suprasensibile coborâte prin puţ, geologii au încremenit de frică. Ei au auzit strigăte omeneşti, vaiete de durere, milioane de suflete care ţipau şi urlau. După această înfricoşătoare descoperire, aproape jumătate dintre cercetători au încetat lucrul la proiect de frică. Într-o altă versiune a acestei poveşti se menţionează, probabil pentru ca legenda să aibă un impact şi mai mare, că, în timpul nopţii, o fiinţă întunecată şi cu aripi s-a ridicat din puţ, printre jeturi incandescente de lavă şi a dispărut în întunericul siberian.

Invenţii pure

Dacă ar fi adevărată, povestea ar fi destul de şocantă. Însă, potrivit TruthOrFiction.com, toată tărăşenia este o simplă invenţie şi există şi probe care demonstrează acest fapt. Să începem cu puţul forat: până acum, nimeni în lume, indiferent că vorbim de o companie privată sau de stat, nu a forat până la o adâncime atât de mare. Recordul pentru „cea mai adâncă gaură din lume“, care este de neînvins de peste 40 de ani, aparţine Kola Institute din Rusia, care a avut nevoie de 15 ani pentru a ajunge la incredibila adâncime de 12.261 de metri, oprindu-se cu peste doi kilometri înainte de ceea ce a fost numită „gaura spre Iad“, unul dintre principalele motive fiind căldura (180°C, cu peste 80°C mai mare decât cea estimată). Atingerea obiectivului iniţial de 15.000 de metri ar fi fost imposibilă, având în vedere temperaturile de aproximativ 300 de grade prevăzute la o adâncime de peste 13 km. În plus, aceste descoperiri au fost amplu dezbătute în mediul academic şi au fost publicate în multe reviste ştiinţifice. Ciudat este că lucrările de forare s-au încheiat în 1989, iar zvonurile despre povestea „gropii spre Infern“ au început să se răspândească la scurt timp după aceea. Mergând pe urmele poveştii, TruthOrFiction.com a încercat să urmărească parcursul informaţiei, pentru a afla dacă există ceva adevărat în spatele acestei legende.

Pe urmele legendei

Potrivit reprezentanţilor televiziunii Trinity Broadcasting Network, informaţia iniţială a provenit din Finlanda şi le-a fost prezentată de un evanghelist texan, pe numele său R.W. Schambach, deseori oaspete al televiziunii. Schambach susţine că povestea este cât se poate de adevărată şi a fost preluată dintr-un „respectabil jurnal finlandez de ştiinţă“, ea fiind confirmată şi de Age Rendalem, un bărbat care ar fi trimis o scrisoare postului de televiziune, în care preciza şi detaliul despre creatura înaripată. Rendalen a mai precizat că geologii au fost ameninţaţi de guvernul rus şi forţaţi să păstreze tăcerea. Continuându-şi cercetările, TruthOrFiction.com a aflat că acel cotidian finlandez citat, numit Ammennusastia, în realitate nu era „un respectabil jurnal“ şi nici un jurnal ştiinţific, ci o publicaţie lunară realizată de un grup de creştini finlandezi. În cele din urmă, a fost contactat şi Age Rendalen, norvegianul care, după ce în trecut a confirmat povestea şi chiar a adăugat şi el câteva detalii picante, de data asta a declarat cu seninătate: „Nu este nimic adevărat, am inventat fiecare cuvânt din povestea aceea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII