15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSuedia: Sezonul Nobel începe astăzi, cu decernarea premiului pentru medicină

Suedia: Sezonul Nobel începe astăzi, cu decernarea premiului pentru medicină

Săptămâna premiilor Nobel se deschide astăzi la Stockholm, prin anunţarea laureatului premiului pentru medicină, informează NewsIn. Mâine va fi anunţat câştigătorul Premiului Nobel pentru fizică, miercuri va fi desemnat câştigătorul în domeniul chimiei, joi va fi stabilit laureatul premiului pentru literatură, urmând ca distincţia pentru economie să fie acordată la data de 10 octombrie.
Laureatul premiului Nobel pentru pace, cel mai aşteptat, va fi anunţat vineri la Oslo şi ar putea fi un actor al Primăverii arabe, pentru a-i urma disidentului chinez Liu Xiaobo. Comitetul Nobel norvegian, care decernează premiul pentru pace, are de ales dintre 241 de personalităţi, însă Asle Sveen, istoricul specializat în aceste premii, înclină spre o persoană ca bloggerul tunisian Lina ben Mhenni, care a furnizat pe internet informaţii despre revoltele din ţara sa. O altă candidată cu şanse importante este Israa Abdel Fattah, din Egipt, alături de "Mişcarea 6 aprilie", a cărei fondatoare este. Fattah ar putea fi recompensată pentru eforturile depuse pentru evitarea vărsării de sânge în Egipt. 
 
Impactul situaţiei mondiale actuale s-ar putea resimţi şi cazul premiului Nobel pentru literatură. Astfel, tensiunile din Orientul Mijlociu ar putea înclina balanţa în favoarea poetului sirian Adonis, care a condamnat recent reacţia preşedintelui Bashar al-Assad la revoltele din ţară. Nu este însă exclus ca Academia să refuze să recompenseze un autor prea prezent în actualitatea politică. 
 
Premiile – o diplomă, o medalie şi un cec de 10 milioane de coroane suedeze (1,08 milioane de euro) – vor fi înmânate la Stockholm şi la Oslo în 10 decembrie, dată aniversară a morţii savantului suedez Alfred Nobel. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS