22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate500.000 de euro de la buget pentru mediul de afaceri

500.000 de euro de la buget pentru mediul de afaceri

Business Center Sud Craiova este primul din cele trei centre mai mici pe care municipalitatea le va construi pentru a sprijini mediul de afaceri din oraş şi pentru care va suporta jumătate din costuri

Din cele trei centre de afaceri care ar trebui să se construiască pe locul fostului Târg Romaneşti, alături de Centrul Multifuncţional, la care se lucrează deja, doar unul este în prezent în stadiu avansat, din punct de vedere al documentaţiei. Este vorba de Business Center Sud Craiova, al cărui proiect (cerere de finanţare) a fost votat în consiliul local, urmând ca în această lună să fie depus pentru a se obţine de la Uniunea Europeană banii necesari investiţiei.  
Valoarea totală a proiectului este de 5.008.190 de lei, iar cea a investiţiei de 4.999.509 lei, din care municipalitatea va suporta, din fonduri proprii, 2.134.202 lei, reprezentând contribuţia la cheltuielile eligibile (50%), cheltuielile neeligibile şi TVA aferent cheltuielilor neeligibile. Restul banilor vin de la bugetul de stat – 932.104 lei şi din fonduri externe nerambursabile – 1.941.883 de lei.

13 birouri şi două săli de întrunire

 Lângă Business Center vor mai apărea alte două construcţii cu destinaţie de afaceri, Centrul pentru sprijinirea IMM-urilor şi Centrul de Excelenţă, toate la solicitarea UE, care impune oraşelor desemnate pol de creştere „să acorde sprijin pentru dezvoltarea mediului de afaceri în vederea creşterii competitivităţii economice pe termen lung“.
„Prin acest proiect se propune realizarea unui centru de informare şi consultanţă pentru micii întreprinzători şi potenţialii investitori, dar şi un spaţiu expozițional pentru producători şi comercianţi, spaţiu pentru firme de cercetare şi centru logistic“, se arată în documentaţia întocmită pentru Business Center Sud Craiova. Conform proiectului, clădirea va avea o arie desfăşurată de 1.152 de metri pătraţi şi va cuprinde spaţii de birouri. Imobilul va putea găzdui aproape 60 de ocupanţi în mod curent şi alţii 110 ocazional, în cele 13 birouri (parter+etaj), în sala de conferinţe şi sala multifuncţională. Pe lângă construcţia propriu-zisă, investiţia mai presupune amenajarea a 575 mp de alee pentru acces carosabil, 663 mp de spaţii de parcare, 461 mp trotuare pietonale şi 2.356 mp de spaţii verzi. Termenul de finalizare a proiectului este de 12 luni.

Centrul de Excelenţă, în evaluare

 În ceea ce priveşte celelalte două investiţii, situaţia este diferită. Proiectul pentru Centrul de Excelenţă a fost depus în 24 iunie şi „se află în evaluare, pentru că s-a solicitat punct de vedere cu privire la drum de acces, care, conform evaluatorilor, este supradimensionat. Este vorba de un acces la Centrul Multifuncţional, la care s-a renunţat ulterior, din lipsă de fonduri“, după cum susţin reprezentanţii Primăriei Craiova. În schimb, proiectul referitor la Centrul pentru sprijinirea IMM-urilor urmează să fie aprobat de consiliul local în această lună, cel mai probabil într-o şedinţă extraordinară, iar apoi să fie depus pentru obţinerea finanţării. Cele două proiecte sunt evaluate la patru milioane de lei fiecare, contribuţia municipalităţii fiind tot de 50 la sută.
„Sunt proiecte care vor crea noi locuri de muncă, atât în mod direct, prin personalul acestor centre, cât, mai ales, indirect, prin angajările efectuate de firmele pe care le vor găzdui. Există foarte multe solicitări de spaţii în municipiul Craiova, iar nivelul chiriilor este încă foarte mare, în ciuda crizei economice. În aceste condiţii, o firmă aflată la început de drum, dar şi o companie de renume pot găsi aici infrastructura de care au nevoie, la cele mai înalte standarde. Cred că pe măsură ce mediul economic din Craiova se va însănătoşi va creşte şi nevoia de astfel de centre. Compania Ford, împreună cu furnizorii acesteia, dar şi alte companii mari vor putea beneficia, de asemenea, de facilităţile care vor fi oferite“, a susţinut primarul Antonie Solomon. Autorităţile locale s-au gândit şi la nivelul chiriei pentru agenţii economici, care va fi în jur de 2-3 euro/mp. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII