17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul care a făcut legea

Primarul care a făcut legea

Edilul comunei doljene Cârna este acuzat că, doar în primele cinci luni de mandat, a făcut plăţi nelegale de peste 200.000 de lei către firme preferate

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au dispus săptămâna trecută trimiterea în judecată a primarului comunei Cârna. Edilul Cornel Andrei, de 48 de ani, este acuzat de săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate săvârşite în formă continuată.
Acuzaţiile procurorilor vizează doar faptele săvârşite de edilul-şef din Cârna în cursul anului 2008, deci în primele cinci luni de mandat. Pentru alte ilegalităţi, pe care le-ar fi săvârşit în 2009, edilul este cercetat în continuare, într-un dosar separat.

Garaj cu… termosistem

Procurorii au menţionat în rechizitoriu că „inculpatul Andrei Cornel, în perioada iunie 2008 – decembrie 2008, în calitate de primar al comunei Cârna şi ordonator principal de credite, a prejudiciat bugetul local şi a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al instituţiei pe care o conduce prin încheierea unor contracte de executare a unor lucrări publice cu nerespectarea procedurii legale privind achiziţiile publice – reparaţii şi întreţinere drumuri comunale, reabilitare construcţie garaj, reabilitare magazie lemne, demolare şcoală generală, colectarea deşeurilor de pe raza comunei Cârna, achiziţionare ornamente electrice pentru sărbătorile de iarnă“.
„Sub pretextul efectuării unor lucrări spre binele comunităţii locale, primarul a încheiat contracte cu anumite firme preferate, pentru a da o aparenţă legală folosirii unor bani publici, fără ca mare parte din lucrări să se justifice din punct de vedere al necesităţii şi oportunităţii lor – de exemplu, la garaj s-a executat termosistem la pereţi“, se mai precizează în rechizitoriul Parchetului.

„El era legea“

Procurorii îl descriu pe inculpat drept un adevărat dictator, care, „folosindu-se de puterea conferită de funcţia obţinută la alegerile locale din iunie 2008, a instaurat în cadrul Primăriei Cârna un regim de lucru în care «el era legea» şi nimeni nu putea
să-şi exprime punctul de vedere întrucât risca să fie dat afară, funcţionarilor nerămânându-le altceva de făcut decât să execute fără discuţii dispoziţiile primarului“.
Subalternii săi ar fi fost constrânşi să încalce legea pentru a nu-şi pierde pâinea. „Eludând prevederile legale privind organizarea de licitaţii prin scindare forţată a unei lucrări de pietruire a drumurilor în două lucrări distincte pentru a le putea încredinţa direct unei firme preferate, l-a determinat prin presiuni psihice pe consilierul principal din cadrul Compartimentului Achiziţii Publice – învinuitul Toma Atanasie – să întocmească în fals documentaţia necesară încheierii contractelor privind lucrările de interes public, pe secretară – învinuita Petrescu Aurelia – să falsifice registrul de corespondenţă al primăriei, determinând membrii comisiilor de recepţie să semneze procesele-verbale de recepţie a lucrărilor publice fără verificări pe teren a lucrărilor, din punct de vedere cantitativ şi calitativ, determinând alţi lucrători ai Primăriei Cârna să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor instituţiei şi pe contabilă – învinuita Boţa Elena – să aprobe alături de el plăţi nelegale către terţe persoane – societăţi comerciale – activitate infracţională ce a avut drept consecinţă efectuarea de către Primăria Cârna, în anul 2008, în numai cinci luni, de plăţi nelegale în valoare de peste două miliarde de lei vechi“, se arată în rechizitoriu.

Motorină pentru un tractor inexistent

Anchetatorii au descoperit, printre altele, că tractorul primăriei avea întocmite foi de parcurs, care să justifice consumul de motorină, pentru perioada 12 august – 21 noiembrie 2008. Care e problema? Simplu: tractorul nici măcar nu fusese achiziţionat în perioada menţionată!
O mare hibă avea şi contractul pentru colectarea gunoaielor. Procurorii au stabilit că adunarea gunoaielor se făcea mai mult cu tractorul primăriei şi cu un alt tractor, al firmei SC Isolde Farms SRL din Cârna. Plata lucrării s-a făcut însă integral către firma SC Edu Trans Com SRL, căreia edilul îi atribuise contractul.
În mod surprinzător, pe parcursul urmăririi penale, partea vătămată – Consiliul Local Cârna – nu s-a constituit parte civilă în procesul penal, deşi procurorii spun că edilul a produs o mare „gaură“ în bugetul localităţii.
Primarul Andrei nu este pentru prima dată în faţa instanţei. Cu ani în urmă, a mai fost condamnat, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă pentru care a intervenit însă reabilitarea.
 

Iniţial, nevinovat

Primarul din Cârna a mai fost cercetat pentru aceleaşi fapte, tot de Parchetul de pe lângă Judecătoria Segarcea, în cursul anului trecut. Dosarul fusese instrumentat pe atunci de procurorul Tiberiu Hartman, care l-a găsit pe Cornel Andrei nevinovat. Procurorul a plecat apoi ca judecător la Judecătoria Craiova, iar cauza a fost preluată de un alt procuror, ce a avut o altă viziune despre vinovăţia edilului. Părerea sa a fost împărtăşită şi de judecătorii care au considerat că sunt indicii suficiente pentru ca primarul să primească mandat de arestare.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII