22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii pensionari pleacă din universităţi

Profesorii pensionari pleacă din universităţi

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu (foto), anunţa acum câteva zile că inspectorii de muncă vor controla universităţile pentru a verifica dacă profesorii ţin cu dinţii de catedre. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj i-a obligat deja pe mai mulţi profesori de la universităţile din Dolj, trecuţi de vârsta pensionării, să lase loc la ore unora mai tineri.

Noua lege a educaţiei a început să cureţe universităţile de profesorii care primeau bani de la stat cu două mâini: pensia grasă şi plata cu ora pentru cursurile la care nu voiau să renunţe. Legea nr.  1/2011 i-a obligat însă să rămână doar cu pensia. Potrivit articolului 289 din lege, „personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani (…) Regimul juridic al cumulului salariului cu pensia nu se aplică cadrelor didactice care beneficiază de prevederile alin. (3) şi (4)“. Cele două alineate le dau posibilitatea profesorilor să rămână la catedră peste limita de vârstă, dar fără să primească şi pensie în acelaşi timp. Inspectorii ITM Dolj au început controalele în luna mai, iar recolta a fost bogată. 24 de profesori universitari, şapte de la Universitatea de Medicină şi Farmacie şi 17 de la Universitatea din Craiova, care puteau intra sub incidenţa legii au fost verificaţi. „La Universitatea din Craiova, opt cadre au optat pentru suspendarea pensiei şi continuarea activităţii pe perioadă determinată până la data de 1.10.2011, conform Ordinului de ministru nr. 3753“, a declarat Cătălin Mohora, directorul ITM Dolj. Potrivit acestuia, alţi şapte profesori aveau vârsta de pensionare, dar nu îşi depuseseră dosarul, astfel încât contractul lor va fi menţinut pe perioadă determinată. Alte două persoane s-au pensionat începând cu data de 9 februarie 2011, iar contractele lor vor fi menţinute până la expirare, adică 1 octombrie anul acesta. De menţionat că profesorul cel mai în vârstă descoperit de inspectorii de muncă are 70 de ani. La Universitatea de Medicină şi Farmacie, trei profesori universitari care primeau şi pensie, şi bani pe orele de clasă s-au pensionat începând cu  1 martie, unul va ieşi la pensie după ce îi va expira contractul în octombrie, iar alţi trei profesori au un statut special, deoarece nu sunt angajaţi cu carte de muncă la Universitate, ci sunt parlamentari, respectiv director de spital în Drobeta Turnu Severin. Universităţile au fost controlate şi anul trecut pe baza Legii nr. 329/2009 „privind regimul de cumul pensie şi salariu de la stat“. Din 25 de universitari, 18 şi-au suspendat pensiile, cinci şi-au întrerupt contractul, iar în cazul a doi profesori universităţile au renunţat la serviciile lor, deoarece nu-şi exprimaseră opţiunea între pensie şi salariu în timp util.

Cu ochii pe norma profesorilor

Următoarea ţintă a inspectorilor de muncă, aşa cum anunţa la Craiova ministrul educaţiei, sunt normele suplimentare aberante ale profesorilor, care ar trebui să se dedubleze pentru a putea fi la ore, simultan, în mai multe clase. Întrebat dacă profesorii pot să aibă norme gratuite doar pentru a controla sistemul, Funeriu a declarat pentru GdS că acest lucru este ilegal. „Conform noii legi, un profesor universitar poate să aibă maximum o normă în plus faţă de norma de bază. Patru-cinci era situaţia înainte de intrarea în vigoare a legii, când se petrecea un abuz. De ce? Pentru că aceste norme suplimentare erau date pentru a servi o clientelă universitară. Îţi dădeam mai multe norme ca tu să iei mai mulţi bani, pentru ca, după aia, să mă susţii în senatul universitar. Asta era ecuaţia. Am fost informat de Ministerul Muncii că inspecţia teritorială a muncii a început controale şi în universităţi pentru a verifica încadrarea în lege. Participarea la cursuri este o activitate normată care nu se poate face aşa, că vreau eu“, spunea ministrul în urmă cu o săptămână. Directorul ITM Dolj, Cătălin Mohora, a precizat că inspectorii vor începe controalele în curând.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII