6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii de la sindicat, în buzunarul casierei

Banii de la sindicat, în buzunarul casierei

Cei 380 de membri ai Sindicatului RAADPFL Craiova au rămas fără banii pentru ajutor de deces, ajutoarele sociale, bonurile-cadou, sume care erau strânse din cotizaţiile lunare ale angajaţilor. Liderul de sindicat, Mircea Popescu, susţine că banii ar fi fost luaţi chiar de casiera Daniela Cojocaru, care şi-ar fi însuşit fără drept suma de 10.233 de lei.
„Eu i-am cerut pe 30 iunie 2010 un raport de gestiune. Ea mi-a spus că mai avem în cont 7.000 de lei şi la ea mai sunt 8.565 de lei. Dar, în realitate, când am verificat contul, mai aveam decât 64,90 de lei. Din acel moment ea a dispărut, fusese dată afară, şi nu am mai văzut-o. Am sunat-o de zeci de ori. Am depus o plângere penală la Parchet. Dosarul a ajuns la poliţie şi este înregistrat cu nr. 11.603/23.09.2010, iar acum este în curs de cercetare. Atât eu, cât şi cenzorii am dat declaraţii. De fiecare dată când o întreb, spune că o să dea banii înapoi. Nu neagă că a luat banii“, a susţinut Mircea Popescu, liderul sindicatului RAADPFL Craiova.
Acesta spune că a cerut o expertiză pentru a vedea dacă şi în anii 2008 şi 2009 casiera a luat din cotizaţiile angajaţilor, deoarece ea era singura care avea drept de semnătură pentru depunerea şi ridicarea banilor din bancă. Unii colegi susţin că şi ei au fost păgubiţi de Daniela Cojocaru, pentru că i-au împrumutat diferite sume de bani pe care aceasta nu i-a mai restituit. „De la mine a împrumutat câteva sute de lei. Ba că este ea bolnavă, ba că este soţul, tot felul de pretexte. Ea lăsa să se înţeleagă că este protejată de conducere şi aşa ne-a dus de nas. Alţii au girat-o. Ne-a furat şi banii din cotizaţii. Eu vreau să mă retrag“, a spus un angajat al RAADPFL Craiova.

Banii s-au pierdut pe drum

Cum a fost posibilă această fraudă? Sumele care reprezintă cotizaţia la sindicat (1% din salariu) se opresc pe statul de plată şi rămân în conturile Regiei. Apoi, sunt viraţi în contul sindicatului sau, la nevoie, sunt ridicaţi cu chitanţă de către casierul sindicatului şi daţi celui care solicită sprijin. După cum spune liderul de sindicat, multe sume de bani au fost transferate cu chitanţe, care uneori nici nu au fost ştampilate sau au fost scoşi banii din casieria Regiei, dar nu au mai ajuns niciodată în contul bancar al sindicatului sau la un beneficiar anume.

„O să dau banii“

Daniela Cojocaru nu neagă că ar fi vinovată de susstragerea sumelor de bani reprezentând cotizaţiile celor 380 de angajaţi ai Regiei înscrişi în sindicat. Aceasta spune că lasă organele abilitate să stabilească prejudiciul, după care este dispusă să plătească suma. „Deocamdată, nu ştiu ce să spun, sunt cercetată de poliţie. Eu am cerut o expertiză contabilă şi, în funcţie de ce se va stabili, aşa cum am spus, dau banii înapoi“, a susţinut Daniela Cojocaru, fosta casieră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS