16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCurtea de Apel se mută în clădirea lui Panait

Curtea de Apel se mută în clădirea lui Panait

Instanţa îi va plăti noului proprietar o chirie de aproximativ 22.000 de euro pe lună

Din toamnă, procesele Curţii de Apel Craiova se vor desfăşura pe strada Brâncuşi, la circa 200 de metri de actualul sediu de pe strada Nicolae Titulescu. Licitaţia organizată de Curtea de Apel Craiova pentru a închiria un imobil în zona centrală s-a încheiat către sfârşitul lunii mai, cu firma Ralcorex, după ce una dintre participantele la licitaţie o contestase la Bucureşti. Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj fusese descalificată pentru că avusese propriul sediu ipotecat (în caietul de sarcini se cerea expres să nu fie ipotecă pe imobil), după care instituţia a contestat licitaţia la Bucureşti, invocând că reprezentanţii Curţii de Apel Craiova nu au respectat condiţiile legislaţiei privind achiziţiile publice. Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a respins contestaţia făcută de Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, precizând că licitaţia se ţine după regulile Ministerului Justiţiei şi nu după actele normative privind licitaţiile publice. Apoi, în lipsa altor contestaţii, Curtea de Apel Craiova a încheiat contractul cu firma Ralcorex, controlată de omul de afaceri Delian Panait, care rămăsese în „cursa“ pentru a închiria către instanţa doljeană sediul situat pe strada Brâncuşi, în locul unde era înainte service-ul Automonza. Doar că instanţa a închiriat o clădire căreia trebuie să i se aducă numeroase modificări.

Chirie dublă faţă de până acum

La faţa locului se lucrează intens. Se ridică un nou etaj, unde vor apărea patru încăperi pentru grefă. „Proprietarul s-a obligat prin contract să reamenajeze spaţiul pe cheltuiala lui, la cerinţele stabilite de Curtea de Apel Craiova“, a precizat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Craiova, Aurel Ilie. El a mai spus că instanţa va plăti lunar către Ralcorex „8,92 euro pe metru pătrat, pentru o suprafaţă utilă de aproximativ 2.400 de metri pătraţi. Până acum, plăteam chirie 7 euro pe metrul pătrat, dar pentru un spaţiu mult mai mic, în jur de 1.400 de metri pătraţi“, a spus Aurel Ilie. La un calcul matematic simplu, se poate observa că instanţa va plăti în jur de 22.000 de euro pe lună, faţă de circa 9.800 de euro pe lună chirie, cât se plăteşte pentru actualul sediu. Purtătorul de cuvânt al Curţii a precizat că, începând cu 15 iulie, pe parcursul vacanţei instanţelor, Curtea de Apel va începe să se mute în noul sediu de pe strada Brâncuşi, urmând ca, în septembrie, instanţa să poată să îşi reia activitatea acolo. Contractul instanţei cu Ralcorex este pe un an, cu posibilitate de prelungire. În acelaşi timp, sediul de pe Brâncuşi nu este definitiv pentru Curtea de Apel, ci unul temporar, instanţa urmând să se mute din nou după ce va fi construit noul palat al justiţiei.
Contactat telefonic, Delian Panait a precizat că acel contract de închiriere semnat cu Curtea de Apel este încheiat în lei, urmând ca instanţa să plătească lunar 91.000 de lei (adică tot aproximativ 22.000 de euro pe lună). Panait nu a spus ce sumă va investi în reamenajarea spaţiului fostului service auto, dar a precizat că a făcut tot ceea ce a cerut Curtea de Apel: cinci săli de şedinţe, 60 de spaţii de birouri pentru judecători, grefieri, pentru arhivă, sală de arest cu intrări separate etc. Delian Panait a mai spus că încearcă să termine clădirea până la jumătatea lunii iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII