10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaţia de epurare, aproape gata

Staţia de epurare, aproape gata

Edilii Craiovei promit că staţia de la Făcăi, începută în urmă cu 23 de ani, va fi terminată pe 30 iunie 2011, urmând să se utilizeze tehnologii care nici măcar nu fuseseră inventate în momentul proiectării sale

Viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă, a promis ieri: „Pe 30 iunie, cu siguranţă vom da în funcţiune Staţia de epurare de la Făcăi“. El a menţionat că lucrările sunt finalizate în proporţie de peste 85%, mulţumindu-le în acest sens constructorilor italieni, „pentru că au lucrat nemţeşte, cel puţin în privinţa termenelor de predare a diferitelor faze ale construcţiei“.
Proiectată să deservească 385.000 de locuitori, staţia va avea trei trepte de tratare: mecanică, chimică şi biologică. În faza de tratare mecanică se opresc obiectele mari, se îndepărtează grăsimile şi nisipul. Tot în această fază se face şi decantarea nămolului, care este apoi deshidratat şi presat, putând fi utilizat în agricultură. A doua treaptă este destinată tratării chimice a apei în vederea îndepărtării compuşilor de azot şi fosfor, iar în treapta a treia apa este tratată biologic, astfel încât să corespundă cerinţelor europene pentru a fi deversată în Jiu. De la 30 decembrie 2010, staţia funcţionează deja, dar numai cu prima treaptă de epurare, urmând să fie pusă în funcţiune integral pe 30 iunie 2011.

Tehnologii moderne

În circuitul său, apa trece prin bazine enorme de decantare. Unul dintre ele a fost realizat din beton, cu ani în urmă. Celelalte două, făcute în prezent, utilizează o tehnologie complet nouă. Practic, s-a construit acoperişul acestui bazin, apoi a fost ridicat cu cricuri şi s-a început montarea peretelui circular, făcut din plăci din oţel îmbrăcat în sticlă, îmbinate cu şuruburi şi etanşate cu un mastic special, garantate să reziste minimum 50 de ani. După ce s-a pus un rând de asemenea plăci, întreaga construcţie a fost din nou ridicată şi iar s-a mai montat un rând. Şi tot aşa, până când bazinul ajunge la dimensiunea din proiect. „Practic, viteza de realizare a acestor bazine este mult mai mare, la o rezistenţă şi costuri similare“, a spus Mărinică Dincă.
Apa reziduală este antrenată de nişte elice imense, cât unele de vapor, urmând un curs sinuos prin imense bazine din beton, apoi intră în contact anumite culturi bacteriene, care anihilează anumite substanţe din apă, înainte de a fi deversată în Jiu.
„Întregul sistem de epurare este foarte sensibil. Practic, dacă un poluator deversează anumite substanţe în canalizare şi nouă nu ne spune, staţia de epurare ar putea fi scoasă din funcţiune mai multe luni, dacă nu facem anumite analize care să ne arate ce conţine apa pe care o tratăm“, a explicat ing. Constantin Puşcu, şeful Unităţii de Implementare a proiectelor ISPA în cadrul Companiei de Apă Oltenia.

Istoric

Staţia de epurare de la Făcăi a fost începută în 1988, fiind însă abandonată după Revoluţie. După un deceniu, în 1998, autorităţile au venit cu propunerea de a include reabilitarea staţiei în proiectul ISPA, cofinanţat 75% cu fonduri europene nerambursabile. În 2003, contractul a fost atribuit firmei Termomeccanica S.p.A. În 2006, firmei italiene i-a fost reziliat contractul pentru nerespectarea clauzelor. S-a făcut o nouă licitaţie, câştigată în 2007 de grupul turc System Yapi, care însă a clacat în 2009, din lipsă de fonduri. Italienii de la Ercole Marelli Impianti Tecnologici (EMIT) S.p.A., parteneri ai turcilor, au continuat construcţia şi promit să finalizeze în acest an, pe 30 iunie, investiţia de 26 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII