16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePică „U“ Craiova licenţa?

Pică „U“ Craiova licenţa?

Astăzi este ultima zi în care clubul de fotbal Universitatea Craiova poate depune dosarul de licenţiere pentru sezonul competiţional 2011-2012. Datoriile către Fisc şi jucători, recum şi diferendele cu primăria pot lăsa Universitatea fără licenţă.

 Fotbal Club „U“ Craiova SA, societatea care are sub contract jucătorii, înregistra, la sfârşitul lui 2010, datorii către bugetul de stat în valoare de 1,8 milioane de euro. Conform regulamentului de licenţiere aprobat de FRF, societatea trebuie să achite restanţele până pe 31 martie 2011.
Finanţatorul Adrian Mititelu a aşteptat până în ultima clipă apariţia unei ordonanţe de urgenţă prin care firmele îşi pot reeşalona până la cinci ani datoriile către bugetul de stat.
Pe 22 martie, în Monitorul Oficial a fost publicată OUG nr. 29 din 20 martie 2011  privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată. Actul nu ajută însă Universitatea Craiova.

Ordonanţa fără efect

Procedura de acordare a eşalonărilor la plată poate dura până la 90 de zile, astfel: în termen de cel mult cinci zile de la înregistrarea cererii, ANAF comunică firmei certificatul de atestare fiscală cu datoriile restante la 31 decembrie 2010; în termen de 60 de zile de la înregistrarea cererii la registratura Fiscului (sau prin poştă, cu confirmare de primire) se emite acordul de principiu pentru reeşalonare; în termen de cel mult 30 de zile de la data comunicării acordului de principiu, contribuabilul trebuie să constituie garanţiile pentru acordarea eşalonării.
Garanţiile pot consta în sume băneşti pe care contribuabilul le are de primit, scrisoare de garanţie bancară, sechestru asiguratoriu asupra bunurilor proprietate a contribuabilului sau bunuri libere de sarcini ale unei terţe persoane care garantează pentru debitor. Universitatea Craiova poate aduce gaj terenurile din proprietate. Bunurile imobiliare trebuie însă evaluate de un evaluator autorizat. Garanţiile trebuie să acopere sumele eşalonate la plată, dobânzile, plus un procent de până la 40% din suma restantă, în funcţie de perioada eşalonării.
OUG nr. 29/2011 nu poate ajuta clubul şi pentru că modelul de cerere prin care se solicită eşalonarea datoriilor, precum şi documentele justificative care se ataşează nu au apărut încă. Singura soluţie este ca Universitatea să vireze până azi la ora 24.00 datoria către Fisc.

Ce înseamnă „datorii financiare restante“

Regulamentul FRF nu ajută nici el Universitatea Craiova. Astfel, conform Anexei VI din regulament, privind noţiunea de „datorii financiare restante“, pentru a putea juca în Liga I în sezonul 2011-2012, Universitatea Craiova trebuie „să poată proba până la data de 31 martie“ că şi-a achitat datoriile către angajaţi, Fisc şi celelalte cluburi de fotbal.
Prin angajaţi, înţelegem: jucătorii profesionişti, indiferent dacă sunt în lotul primei echipe sau în loturile celorlalte echipe ale solicitantului de licenţă; personalul administrativ, tehnic, medical şi de ordine şi siguranţă: directorul general, responsabilul financiar, ofiţerul de presă, medicul, fizioterapeutul, responsabilul de ordine şi siguranţă, responsabilul pentru comunicarea cu suporterii, antrenorul principal al primei echipe, antrenorul secund al primei echipe, şeful programului de dezvoltare a sectorului de juniori, antrenorii pentru juniori.
Din informaţiile apărute în presă, ştim că există o serie de restanţe către angajaţi, printre care: Valerică Găman, Ştefan Bărboianu, Emil Gargorov, Valentin Iliev, Daniel Poch, Dandu Tăbârcă, Victor Piţurcă, Eugen Neagoe, Gabi Boldici, Florin Marin etc. Universitatea trebuie fie să le plătească restanţele în cursul zilei de azi, fie să încheie cu ei acte prin care acceptă plata datoriilor restante la termene ulterioare datei de 31 martie.

Documentele justificative

Pentru a proba că nu înregistrează restanţe financiare, Fotbal Club „U“ Craiova poate aduce documente care să ateste că: a achitat complet suma în cauză; a încheiat o înţelegere cu creditorul prin care acesta a acceptat în scris prelungirea termenului de plată după expirarea termenului aplicabil; a intentat o acţiune în justiţie care a fost înregistrată de autoritatea competentă conform legislaţiei naţionale sau a deschis o procedură la autorităţile naţionale sau internaţionale din fotbal sau la tribunalul arbitral competent prin care se contestă obligaţia de a achita datoriile financiare restante (dacă organele de decizie constată că acţiunea în cauză a fost deschisă numai cu scopul de a se evita termenele aplicabile stipulate în regulament – pentru a câştiga timp – suma va fi considerată datorie financiară); a contestat o acţiune intentată sau o procedură care a fost deschisă împotriva sa de un creditor având ca obiect datorii financiare restante şi poate demonstra că procedura deschisă este în mod evident nefondată.

Primăria cere evacuarea stadionului „Ion Oblemenco“

Nu în ultimul rând, criteriile de infrastructură pot pune piedici licenţierii. Pentru licenţă, Universitatea Craiova trebuie să aibă un stadion aprobat pentru competiţiile UEFA de club şi pentru cele naţionale.
Clubul trebuie să prezinte actul de proprietate/extras de carte funciară sau copie a contractului scris cu proprietarul. De asemenea, trebuie să aibă facilităţi de antrenament disponibile – fie actul de proprietate, fie contractul scris cu proprietarul. Contractele trebuie să fie valabile cel puţin până la 30 iunie 2012, atât pentru stadion, cât şi pentru baza de antrenament.
Contractul pentru stadionul „Ion Oblemenco“ încheiat de Fotbal Club „U“ Craiova a expirat în ianuarie 2010, iar clubul se află în litigiu cu primăria. Clubul a cerut instanţei prelungirea contractului, însă procesul a fost suspendat. Pe 7 martie 2011, primăria a cerut instanţei evacuarea echipei de pe stadion.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII