12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMă făcu partidu’ director

Mă făcu partidu’ director

Fostul hip hopper, Flavius Sirop, şi fostul mecanic NATO, Gabriel Şerban, paraşutaţi în funcţii publice de Primăria Craiova, vor primi fiecare un salariu lunar de 2.000 de lei ca să nu moară de foame. Ei au fost angajaţi la două societăţi, unde se vor călca pe bătături cu ceilalţi directori
existenţi în organigramă.

Primăria Craiova şi-a făcut treaba şi le-a găsit două posturi călduţe, plătite gras din bani publici celor doi necunoscuţi plantaţi în fruntea sereleurilor care se ocupă de pieţele, respectiv salubritatea din oraş. Flavius Sirop, junele cântător care şi-a încercat norocul în afaceri şi în politică, dar a eşuat lamentabil, a fost numit administrator al SC Salubritate SRL, firmă înfiinţată pe structura fostului serviciu de Salubritate. Gabriel Şerban, fost militar de carieră şi şef de service auto prin Kosovo în misiunile NATO, este noul şef de la SC Pieţe şi Târguri SRL, societate înfiinţată pe scheletul serviciului cu acelaşi nume. În ciuda oricărei logici economice, ei au fost numiţi iniţial ca administratori. Conducerea primăriei şi-a dat însă seama că, legal, în această funcţie, ei ar fi muncit gratis, deoarece o ordonanţă a guvernului Boc limita indemnizaţia de conducere la 1% din salariul directorului. Cum aceştia primesc 2.000 de lei pe lună, Sirop şi Şerban s-ar fi dus acasă cu 20 de lei. Bine, ideea nu ar fi fost rea (sic!), dar dacă tot le-a găsit de muncă, primăria s-a gândit să le dea şi o pâine de mâncat. Şi ce-a făcut atunci? S-a gândit să-i transforme în administratori cu atribuţii de director general. În felul acesta, ei ar primi lunar circa 2.000 de lei, atât cât au salariul şi cei doi viceprimari ai Craiovei.

Inflaţie de directori

Generozitatea primăriei sfidează orice logică economică, pentru că, la cum arată organigramele societăţilor, Sirop şi Şerban, învestiţi cu puteri duble, se vor călca pe picioare maiestuos cu directorii existenţi. De exemplu, la SC Salubritate SRL, directorul general-administrator Sirop îi va avea în subordine pe directorul general, pe directorul tehnic, pe directorul economic şi o pleiadă de şefuţi de servicii. Aceeaşi situaţie şi la SC Pieţe şi Târguri, unde directorul general-administrator Gabriel Şerban îi va avea în subordine pe directorul general, pe directorul adjunct, pe directorul economic şi încă trei şefi de serviciu. Ce or face atâţia directori acolo e greu de spus. Dovada că directorii se vor călca pe bătături apare în organigrama de la Pieţe, acolo unde administratorul şi directorul sunt pe aceeaşi treaptă, dar toţi ceilalţi angajaţi sunt în subordinea directorului. 

Angajaţi cu ochii larg închişi

Responsabilităţile celor doi administratori-directori par covârşitoare. În contractul de administrare sunt înşiruite atribuţii pentru care nu ar mira pe nimeni dacă Sirop şi Şerban ar cere o mărire de salariu după câteva luni. Bine, aceste atribuţii le aveau şi actualii directori, de aici poate şi iniţiativa primăriei de a le aduce dubluri. Acum să vedem ce scrie în indicatorii de performanţă. Mai nimic. Atât Sirop, cât şi Şerban şi-au propus să crească profitul firmelor şi să reducă pierderile. Ţinând cont că în bugetul de venituri şi cheltuieli, Pieţele îşi propun 100.000 de lei profit pe 2011, iar Salubritatea 700.000 de lei, aceste ţinte sunt uşor de atins. Interesant şi amuzant este că ambii directori vor să mărească şi cota de piaţă a celor două firme, ceea ce înseamnă că ori aşteaptă să crească populaţia Craiovei, ori Salubritatea şi Pieţele caută clienţi în plus prin ţară. Cert este că salariul de 2.000 de lei pe lună le-a căzut cum nu se poate mai bine.

Mamă, ce bine e director la stat!

Gazeta de Sud a scris despre cele două firme la care Flavius Sirop a fost administrator înainte de a se lipi de postul public. Activitatea lor a tins spre zero. De exemplu, firma FTD Soft, înfiinţată în 2003, şi-a suspendat activitatea în 2008. În 2007, a avut o cifră de afaceri de 2.000 de lei, în 2006 – de 1.000 de lei, iar în 2005 – de 6.000 de lei, cu zero angajaţi. SC Casa şi Maşina SRL, unde Sirop este partener de afaceri cu directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Craiova, Laurenţiu Diaconu, a avut o cifră de afaceri în 2009 de 150 de lei. Per total, cele două firme la care Sirop este acţionar şi administrator au avut o cifră de afaceri pe ultimii cinci ani de 9.150 de lei. Deci, cu salariul de la primărie pe cinci luni, Sirop va câştiga mai mult decât a reuşit în mediul privat timp de cinci ani. În patru ani, atât cât durează contractul de administrare, Sirop şi Şerban vor câştiga fiecare 96.000 de lei. Asta, dacă nu le va creşte salariul între timp. Viceprimarul Mărinică Dincă a confirmat faptul că primăria îi va plăti pe cei doi la nivelul salariului unui viceprimar. „Ei rămân administratori, dar vor avea atribuţii de director. Nu puteam să-i lăsăm cu 1% din salariul directorului pentru că ar fi câştigat 18 lei pe lună. Nu ştiu de ce atâtea discuţii legate de acest subiect. Se tot vorbeşte că se privatizează Pieţele şi Salubritatea, dar la fel a procedat şi Consiliul Judeţean Dolj. Un exemplu foarte bun este Parcul Industrial, care are director şi se află în subordinea CJ“, a spus Dincă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

33 COMENTARII