17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbulanţa fără medic

Ambulanţa fără medic

Un copil de nouă zile a fost la un pas de moarte din cauză că Spitalul de Urgenţă Craiova, care i-a „oferit“ o infecţie intraspitalicească, nu a asigurat echipei SMURD un neonatolog care să îl
însoţească pe micuţ la Bucureşti

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Dolj a fost solicitat vineri dimineaţă de Secţia de neonatologie a Spitalului de Urgenţă Craiova să transporte la Bucureşti un copil de nouă zile cu sindrom subocluziv.
Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj s-a conformat, dar, pentru că nu avea o autosanitară specială pentru neonatologie, a trimis o salvare obişnuită, care a preluat incubatorul dat de Secţia de neonatologie, în care se afla copilul bolnav. Dar ambulanţa nu a apucat să iasă din Craiova, pentru că i s-a defectat dispozitivul care permite administrarea tratamentului.
„Injectomatul funcţiona doar atunci când ambulanţa stătea pe loc“, a explicat dr. Iuliana Stănculescu, medic primar la SAJ Dolj.
Din cauza acestei defecţiuni, copilul nu a mai fost oxigenat corect, devenind cianotic. Ambulanţa a făcut cale întoarsă la Spitalul de Urgenţă, iar copilul a fost preluat de medicii din Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), care au reuşit să-l stabilizeze.
„S-a amânat transferul pentru o dată care urma să fie stabilită ulterior, când starea de sănătate a pacientului avea să o permită. Până vineri după-amiază, copilul era deja stabilizat“, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Craiova.

S-au încurcat în protocoale

Sâmbătă dimineaţă, medicii de la UPU-SMURD s-au gândit mai întâi să transfere copilul la Bucureşti cu un elicopter SMURD, însă acesta nu a putut decola din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În cele din urmă, după multe fâstâceli, au scos din garajul ISU ambulanţa de neonatologie primită de SMURD acum un an şi jumătate, pentru care Ministerul Sănătăţii a plătit 170.000 de euro. Nu folosiseră maşina pentru că nu avea echipaj medical specializat.
„După câteva probleme administrative, copilul a fost transferat în final, fără probleme, către Spitalul «Marie Curie» din Bucureşti, cu ambulanţa de terapie intensivă pentru nou-născuţi, cu un echipaj medical format din medic specialist medicină de urgenţă şi asistent medical, ambii de la UPU-SMURD Craiova“, a precizat dr. Geormăneanu.
Problemele administrative de care vorbeşte purtătorul de cuvânt al spitalului constau în faptul că respectiva ambulanţă ar fi trebuit folosită doar dacă din echipajul ei făcea parte şi un neonatolog. Spitalul nu dădea neonatolog, iar SMURD nu voia să trimită o maşină fără un asemenea specialist.
Conducerea spitalului susţine că ambulanţa respectivă nu avea nevoie de neonatolog. Mai mult, nici nu ar fi trebuit să fie folosită în acest caz.
„Ambulanţa respectivă funcţionează cu personal specializat UPU, dar nu are voie să părăsească Oltenia. Poate doar să aducă din teritoriu copii, adică din Oltenia, la Spitalul de Urgenţă Craiova. Pentru transportul la Bucureşti, trebuia solicitată o ambulanţă de la spitalul unde trebuia să se facă transferul“, a precizat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Îmbolnăvit în spital

Petrescu este contrazis însă de legislaţie (Ordinul nr. 1092/7.09.2006 al ministrului sănătăţii), care precizează că pentru transportul nou-născuţilor este nevoie de un echipaj format din „medic neonatolog, anestezist reanimator sau de urgenţă cu pregătire specifică în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi terapia intensivă a nou-născutului aflat în stare critică, în condiţii de prespital şi transport“. Pentru încălcarea acestei prevederi, medicul-şef SMURD şi membrii echipajului pot fi sancţionaţi, pedeapsa putând merge până la desfacerea contractului de muncă „în cazul unor consecinţe grave asupra pacientului“.
Plecând în locul neonatologului pe care spitalul nu a vrut să-l dea, medicul SMURD care a acceptat sâmbătă să însoţească nou-născutul la Bucureşti şi-a riscat cariera, dar a reuşit să salveze o viaţă. Copilul, pe nume Theodor Rareş Pârvu, a ajuns în siguranţă la Spitalul „Marie Curie“ din Bucureşti. Potrivit părinţilor, medicii bucureşteni au constatat că băieţelul nu avea ocluzie, ci o infecţie căpătată la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde copilul şi-a trăit primele nouă zile din viaţă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII