5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe drumul Fordului

Începe drumul Fordului

CNADNR a încheiat trei contracte de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea DN 6, Alexandria-Craiova, care va ajunge până aproape de poarta Ford. Licitaţia pentru unul dintre tronsoane a fost câştigată de un consorţiu din care fac parte şi patronii celebrului restaurant Golden Blitz, locul frecventat de preşedintele Traian Băsescu.

În doi ani vom parcurge mai repede distanţa până la Bucureşti, via Alexandria. Tot în doi ani, tirurile pline cu maşini marca Ford vor zbârnâi pe drumul DN 6 reabilitat. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat câştigătorii licitaţiei pentru reabilitarea DN 6 Alexandria-Craiova, drum ce va fi modernizat în mare parte cu bani europeni (69,25%), prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul provine de la bugetul de stat. Drumul va ajunge până aproape de poarta producătorului auto din Craiova şi va fi gata în doi ani, dacă nu intervin alte probleme. Ford a făcut lobby la nivel înalt pentru o astfel de arteră de circulaţie, pe unde să treacă tirurile încărcate cu maşini. Teoretic, dacă nimeni nu contestă licitaţiile CNADNR-ului, lucrările ar trebui să înceapă în 28 de zile de la adjudecare şi să se termine peste doi ani. Durata contractului este de 24 de luni, cu o perioadă de graţie de încă 24.

Patronii Golden Blitz reabilitează o porţiune din DN 6

Potrivit unui comunicat de la CNADNR, lucrarea a fost câştigată, pe porţiuni, de firmele Saphir Structures 1991, Romstrade-Ezentis-Euroconstruct Trading 98 SRL şi Secol SPA-Secol România SRL.
Primul tronson dinspre Alexandria către Craiova are o lungime de 42,245 km şi va costa 140 de milioane de lei, fără TVA, din care 96 de milioane de la Comisia Europeană. Pe această porţiune va lucra Saphir Structures 1991.
Pe lotul al doilea, de la kilometrul 132+435 la kilometrul 185+435, va lucra un consorţiu format din italieni, spanioli şi o firmă românească: Romstrade – Ezentis – Euroconstruct Trading 98 SRL. Lungimea lotului (tronsonului) va fi de 52 de kilometri şi a fost câştigat de acest consorţiu la o valoare de 119 milioane de lei (fără TVA). Euroconstruct Trading 98 SRL este cunoscută prin faptul că are aceeaşi patroni ca şi restaurantul Golden Blitz din Capitală, frecventat de preşedintele Traian Băsescu şi de alţi grei ai PDL. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Euroconstruct Trading SRL îi are ca asociaţi pe Dan Besciu (40%) şi pe Sorin Şerban Vulpescu (60%). Cei doi se regăsesc ca şi asociaţi la Golden Blitz, unde au câte 26,45%, la care se adaugă şi procentele deţinute de soţiile lor.
Lotul al treilea din DN 6 Alexandria-Craiova a fost câştigat de SECOL SPA -SECOL România SRL, care are sediul social în judeţul Vâlcea, iar administrator este un italian, potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comerţului. CNADNR informează că tronsonul are o lungime de 36,9 km, iar valoarea contractului este de 136 de milioane de lei fără TVA, din care 94 de milioane sunt de la Comisia Europeană.

Porţiune pe patru benzi, drum mai lat şi parcări pentru Ford

Din punct de vedere tehnic, după reabilitare, DN 6 va trebui să crească viteza de deplasare de la Craiova la Alexandria, respectiv la Bucureşti. Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei de Drumuri şi Poduri Craiova, drumul cerut de Ford va avea patru benzi de circulaţie pe o distanţă de doi kilometri, de la fabrica auto din Craiova (zona Selgros) înspre Caracal. În continuare, până aproape de Caracal, drumul va fi mai lat cu trei metri decât acum, dar se va circula pe două benzi. Pe distanţa de la Craiova la Caracal vor fi construite două parcări uriaşe, care, cel mai probabil, vor deservi tirurile Ford care vor pleca pline cu maşini de la uzina craioveană sau vor veni dinspre Alexandria. Potrivit sursei citate, fiecare parcare va avea 4.000 de metri pătraţi. Va urma centura de ocolire a municipiului Caracal, după care se revine în DN 6, iar până la Alexandria drumul va fi tot pe două benzi, lăţite cu trei metri faţă de actualul drum. Urmează centura ocolitoare a Alexandriei, realizată tot în cadrul acestui proiect.   

Centura Caracalului, efectuată de Romstrade

CNADNR a atribuit ieri firmei Romstrade contractul de execuţie lucrări pentru construcţia variantei de ocolire Caracal, în valoare de 44 de milioane de lei, fără TVA. Obiectivul este finanţat de Comisia Europeană în proporţie de 69,25% prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Durata de execuţie este de 24 de luni, la care se adaugă 24 de luni perioadă de garanţie. Proiectul vizează construcţia a 10,35 kilometri de drum, a unui pod şi a 14 podeţe, fiind complementar celui de reabilitare a Drumului Naţional 6 Alexandria-Craiova. Valoarea lucrărilor este de 44.472.173 de lei, fără TVA, din care 30.360.705 lei constituie finanţarea nerambursabilă a Comisiei Europene, diferenţa până la valoarea totală fiind asigurată de la bugetul de stat. Potrivit CNADNR, aceste lucrări vor duce la creşterea vitezei de deplasare de la 25 de kilometri pe oră în acest moment, când DN 6 traversează municipiul Caracal, la 100 de kilometri pe oră.
Firma Romstrade a fost fondată în 1994 şi face parte din grupul cu acelaşi nume, deţinut de omul de afaceri Nelu Iordache.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII