22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLibertate pentru Samir

Libertate pentru Samir

Samir Sprânceană şi ceilalţi cinci inculpaţi din dosar vor fi judecaţi în continuare în stare de libertate pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Aceasta este decizia luată vineri, de completul de judecată format din judecătorii Camelia Sanda Şelea, Tatiana Mirea şi Gabriel Viziru de la Curtea de Apel Craiova. După aproape opt luni petrecute în arest de Samir şi ceilalţi cinci inculpaţi, instanţa a hotărât să înlocuiască măsura arestului preventiv cu obligarea inculpaţilor de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

De la returnări de TVA, la clonarea cardurilor

Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, în luna februarie oamenii legii au obţinut informaţii despre un grup infracţional organizat, care se ocupa cu clonarea cărţilor de credit. Anchetatorii au precizat că grupul era condus de Samir Sprânceană, omul de afaceri craiovean trimis în judecată în 2006 alături de mai multe persoane, printre care Adrian Berceanu şi Roland Împuşcătoiu, pentru returnări ilegale de TVA în valoare de aproape 66 de milioane de lei. După câteva luni de filaj şi investigaţii, oamenii legii au considerat că au destule probe împotriva suspecţilor, iar pe 1 iunie 2010, ofiţerii BCCO Craiova i-au reţinut la Cenad pe Samir Sprânceană, Ovidiu Doran şi Bogdan Niţulescu înainte să iasă din ţară.
În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că Samir Sprânceană era liderul grupului infracţional organizat. El era cel care coordona atât activităţile membrilor grupului, achiziţiona aparatura, dar şi cel care încerca să ajute „săgeţile“ prinse de autorităţile străine.
De asemenea, procurorii DIICOT au mai precizat că grupul infracţional organizat se ocupa cu montarea de dispozitive „skimmer“ pe bancomate din Germania, Franţa şi Italia pentru a copia date de carduri bancare. Cu informaţiile cărţilor de credit astfel obţinute erau clonate cardurile originale, iar banii obţinuţi prin retrageri frauduloase.
În luna octombrie, procurorii au încheiat cercetările în acest caz şi l-au trimis în judecată pe Samir Sprânceană pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.
Alături de Samir au mai fost deferiţi justiţiei alţi cinci membri ai grupului de carderi – Ovidiu Robert Doran, Bogdan Iulian Niţulescu, Claudiu Mihail Bălan, zis Grăsuţu, Aurel Gigi Toma, zis Gherghe, şi Liviu Sfetcovici, toţi din Craiova.

Eliberaţi după opt luni de arest

De la începutul lunii iunie, după arestarea preventivă a membrilor grupării, atât Samir, cât şi ceilalţi inculpaţi au formulat mai multe cereri pentru a ieşi din arest, însă, atât Tribunalul Dolj, cât şi Curtea de Apel Craiova nu le-a dat câştig de cauză. Judecătorii celor două instanţe din municipiul Craiova nu au fost înduplecaţi de avocaţii inculpaţilor până vineri.
În şedinţa de judecată de pe 17 ianuarie, judecătorii Tribunalului Dolj au respins ca neîntemeiate cererile de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea formulate de cei şase inculpaţi. În aceeaşi şedinţă de judecată, Tribunalul Dolj a menţinut starea de arest a inculpaţilor, însă, ulterior, hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.
Primul termen de judecată al recursului a fost stabilit pentru 21 ianuarie, când cauza a fost amânată pentru 28 ianuarie, la cererea unui avocat, care a avut un proces în aceeaşi zi la Tribunalul Mureş.
Vineri, Curtea de Apel Craiova a admis recursul formulat de cei şase inculpaţi şi a dispus înlocuirea arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Judecătorii au dispus ca inculpaţii să fie eliberaţi imediat din penitenciar, dacă nu sunt arestaţi într-o altă cauză.
Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova au precizat că, probabil, judecătorii acestei cauze au avut în vedere cele şapte luni scurse de la arestarea preventivă, apreciind că perioada de detenţie este suficientă şi în acord cu prevederile CEDO.
Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Craiova, cei şase arestaţi preventiv urma să fie eliberaţi cel mai probabil vineri seară, după ce erau întocmite toate formalităţile.

Alte şapte luni de arest

Samir Sprânceană a mai petrecut până acum alte şase luni după gratii. Pe 10 martie 2006, Samir a fost arestat preventiv, fiind cercetat şi, ulterior, trimis în judecată alături de mai multe persoane pentru obţinerea unor restituiri ilegale de TVA de aproximativ 66 de milioane de lei. Pe 29 septembrie 2006, tot Curtea de Apel Craiova a înlocuit arestul preventiv cu obligarea de a nu părăsi localitatea pentru şase inculpaţi, printre care şi Samir. În prezent, acest dosar este pe rolul Tribunalului Dolj, următorul termen de judecată fiind fixat pentru 14 februarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII