22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul vrea trei miliarde de lei din privatizări

Statul vrea trei miliarde de lei din privatizări

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) mizează pentru 2011 pe venituri de 3,7 miliarde de lei, din care 2,88 miliarde de lei reprezintă sume obţinute din privatizări. „La preliminarea acestor venituri s-a avut în vedere încasarea sumei de 2.855.200.000 de lei (664.000.000 de euro la un curs de 4,3 lei/euro) rezultată din vânzarea pachetelor minoritare prin mecanisme ale pieţei de capital, precum şi a sumei de 30.100.000 de lei (7.000.000 de euro la un curs de 4,3 lei/euro) rezultată din vânzarea de pachete majoritare de acţiuni deţinute la SC CUPRUMIN SA Bucureşti şi SC ISCIR – CERT SA“, se arată în nota de fundamentare a actului normativ privind bugetul OPSPI pe 2011. OPSPI administrează în numele Ministerului Economiei operatorii economici din portofoliu, în mare parte fiind societăţi energetice.
   Alte venituri vor fi obţinute din dividende. OPSPI estimează că până la sfârşitul anului valoarea dividendelor realizate de societăţile aflate în subordinea Ministerului Economiei va ajunge la 884 de milioane de lei.
„La stabilirea dividendelor s-a avut în vedere constituirea de provizioane de către agenţii economici din portofoliu, la sfârşitul anului 2010, cu respectarea principiului prudenţei (provizioane pentru neîncasarea creanţelor, clienţi incerţi, litigii, depreciere imobilizări etc.), apelarea la credite suplimentare, care necesită cheltuieli financiare mai mari, în vederea constituirii stocurilor de iarnă de către furnizorii de utilităţi, precum şi un grad de încasare a dividendelor de 90%“, se mai arată în nota de fundamentare.
Suma de 190.000 de lei va fi obţinută din vânzarea caietelor de sarcini, a dosarelor de prezentare, taxe de participare la licitaţii, inclusiv din diferenţele de curs valutar favorabile şi nefavorabile (90.000 de lei) şi din dobânzi la disponibilităţile din contul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (100.000 de lei).
Pe de altă parte, cheltuielile totale vor fi de 3,73 miliarde de lei.  Cheltuielile de administrare şi privatizare se vor ridica la 86,7 milioane de lei. Din această sumă, cheltuielile legate de plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor comerciale sunt estimate la 63,7 milioane de lei. „Derularea coerentă a procesului de privatizare necesită consultanţă de specialitate şi impune selectarea unor firme specializate în evaluarea agenţilor economici din portofoliu. Totodată, vânzarea acţiunilor pe piaţa de capital se derulează prin intermediul unei societăţi de servicii de investiţii financiare sau a unei persoane autorizate de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare“, susţine OPSPI. Către bugetul statului vor fi transferate 3,6 miliarde de lei, mai estimează OPSPI.

Ce vrea Ministerul Economiei să vândă

– pachete minoritare de acţiuni prin mecanisme ale pieţei de capital la Societatea Comercială OMV Petrom, Transelectrica, Transgaz, Romgaz;
– pachetele majoritare de acţiuni la CUPRUMIN şi ISCIR –CERT SA;
– pachete minoritare sau majoritare de acţiuni deţinute la Conpet SA, Oil Terminal SA şi Societatea Comercială OLTCHIM SA;
– acţiuni către salariaţi din pachetele pe care le mai deţine la fostele distribuţii de gaze, Distrigaz Sud şi Distrigaz Nord, denumite în prezent E.ON Gaz România şi GDF Suez Energy România;
– atragere de investiţii şi/sau privatizarea Termoelectrica, sucursala Electrocentrale Paroşeni, Şantierul Naval Mangalia SA, Uzina Mecanică Orăştie, IAR SA, Avioane Craiova SA.
De asemenea, Ministerul Economiei vrea să lichideze societăţi precum BRML CERT, IPIU CONSULTING ENGINEERING SA, PETROTRANS SA, Societatea Comercială MINIERA BANAT, MOLDOMIN şi REMIN SA.
Claudia Pîrvoiu HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII