21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMăcinată de dispute interne, Ungaria preia preşedinţia UE

Măcinată de dispute interne, Ungaria preia preşedinţia UE

Ungaria va prelua sâmbătă, pentru prima dată, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, pe fondul semnelor de întrebare privind libertatea presei şi situaţia finanţelor, relatează DPA. Ungaria va trebui să se ocupe de politica Uniunii Europene în următoarele şase luni, în domenii care merg de la reforma financiară la schimbarea climatică. Iar controversele în care este implicată ţara probabil că vor slăbi controlul său asupra politicii UE, într-o perioadă în care blocul are nevoie de o conducere puternică, după criza economică. „Ungaria este pe punctul de a-şi începe prima preşedinţie a UE. În această calitate, nu numai că trebuie să accepte şi să sprijine, dar şi să apere toate principiile democratice pe care le împărtăşim împreună“, a avertizat Guy Verhofstadt, unul dintre cei mai influenţi europarlamentari şi fost premier belgian.
În fruntea listei de priorităţi a preşedinţiei ungare se află adoptarea unui set de propuneri vizând consolidarea reglementărilor economice europene, astfel încât statele membre să nu mai atingă deficite bugetare similare celor din Grecia şi Irlanda. Propunerile reprezintă „cele mai ferme măsuri de la lansarea euro“, iar adoptarea lor este cheie pentru preşedinţia Uniunii, a declarat preşedintele Consiliului statelor membre UE, Herman Van Rompuy. Acesta prezidează toate summiturile UE, în timp ce şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, prezidează reuniunile miniştrilor de externe. În aceste condiţii, Ungaria va fi responsabilă pentru celelalte întruniri, în special cele ale miniştrilor de finanţe şi justiţie.
Şi tocmai credibilitatea ţării în domeniile finanţelor şi justiţiei sunt criticate. În 20 decembrie, parlamentul ungar a aprobat o lege care prevede formarea unui grup pentru controlul media, alcătuit din loialişti ai guvernului, care poate impune amenzi usturătoare organismelor de presă care nu-i respectă regulile. Potrivit criticilor, printre care s-au numărat înalţi oficiali din Cehia, Germania şi Luxemburg, aceste reguli sunt atât de vag definite încât s-ar putea aplica arbitrar. „În calitate de ţară care va asigura preşedinţia UE, Ungaria are o responsabilitate specială privind imaginea UE în ansamblu“, a subliniat purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Christoph Steegmans.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU