15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComasarea şcolilor, scandal cu repetiţie

Comasarea şcolilor, scandal cu repetiţie

Cadrele didactice de la Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“ din Craiova au depus ieri un memoriu la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, nemulţumite de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj de a comasa această unitate şcolară, începând cu 1 septembrie 2011, cu alte trei – Grupul Şcolar Industrial Electroputere, Colegiul Tehnic „Ion Mincu“ şi Grupul Şcolar ICM 2.

„Considerăm această decizie abuzivă, ilegală, în totală contradicţie cu instrucţiunile pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitare de stat pentru a face economii la buget, de a eficientiza organizarea reţelei şcolare şi de a creşte calitatea actului didactic“, se precizează în memoriu.
Cadrele didactice consideră că această decizie de comasare este total neavenită deoarece, pe lângă faptul că nu aparţin „aceluiaşi tip de şcoli (Liceul de Informatică «Ştefan Odobleja» aparţine filielei teoretice, nu învăţământului profesional şi tehnic), rezultatele elevilor din «Ştefan Odobleja» sunt superioare celorlalţi elevi atât în ceea ce priveşte media de admitere, cât şi rezultatele la examenele de finalizare (în timp elevii de la «Odobleja» au avut un procent de promovabilitate la bacalaureat de 100%, elevii celorlalte trei unităţi şcolare au avut sub 30% promovabilitate la bacalaureat) sau la concursuri şi olimpiade şcolare“.
În plus, se adresează unor grupuri-ţintă diferite. „Am respect deosebit pentru orice meserie, atâta timp cât este făcută cu simţ de răspundere. Chiar şi aşa, în timp ce ei pregătesc elevii pentru o meserie, noi îi pregătim pentru o profesie. Elevii noştri pot practica ca profesionişti, nu ca meseriaşi“, a declarat Ion Făsui, profesor de matematică la Liceul „Ştefan Odobleja“ şi susţinut de o serie de alţi profesori, care consideră că decizia este în contradicţie cu instrucţiunile pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitare de stat pentru anul şcolar 2010-2011, aprobate prin OM 3064/2010, deoarece acolo se menţionează că „pentru creşterea calităţii actului educaţional se recomandă organizarea unităţilor de învăţământ pe verticală, cu o conducere unică şi un număr mare de preşcolari/elevi, cuprinzând mai multe niveluri de pregătire (preşcolar, primar, gimnazial etc.) şi nu pe orizontală, pe un nivel de pregătire (mai multe grădiniţe sau mai multe şcoli primare).

„Este o propunere care vizează eficientizarea reţelei unităţilor de învăţământ“

Reprezentanţii ISJ Dolj spun însă că această propunere de comasare a fost făcută pentru a respecta metodologia emisă de minister şi aprobată prin Ordinul 5618/2010. „Este o propunere care vizează eficientizarea reţelei unităţilor de învăţământ, pentru a reduce costurile de şcolarizare, pentru că patru unităţi înseamnă patru conduceri“, a declarat Doina Iliuţă, şef Serviciu la ISJ Dolj. Aceasta a subliniat şi faptul că, potrivit legislaţiei de fundamentare a planului de şcolarizare şi stabilirea reţelei de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul şcolar 2011-2012, art. 93 referitor la eficientizarea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar face precizarea că „nu pot funcţiona două unităţi cu personalitate juridică, având conducere proprie în aceeaşi incintă, aceeaşi clădire sau la aceeaşi adresă“.
Unităţile care intră în procesul de comasare vor forma o singură entitate şi se va crea Colegiul „Ştefan Odobleja“, o unitate cu mai multe filiere de pregătire – filieră teoretică (se păstrează clasele de matematică-informatică ale Liceului „Odobleja“), şi filiera tehnologică având profil tehnic – clasele de la Electroputere, „Mincu“ şi ICM 2, unitate care funcţionează în spaţii de şcolarizare care parţial au fost revendicate.
„Trebuie să le asigurăm o egalitate de şanse copiilor, iar sfera domeniilor de pregătire este mult mai vastă şi va fi chiar o unitate foarte mare, cu peste 2.000 de elevi“, a adăugat Doina Iliuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

77 COMENTARII