27.8 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSemnătura electronică devine obligatorie

Semnătura electronică devine obligatorie

Potrivit MFP, de la 1 iulie 2011 declaraţiile se vor depune numai în sistem electronic, fiind astfel nevoie de semnătura electronică

Ministerul Finanţelor Publice, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), intenţionează ca, începând cu luna ianuarie 2011, declararea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale să se realizeze printr-o declaraţie unică ce va fi depusă la unităţile fiscale teritoriale din cadrul ANAF. Întrucât în proiectul actului normativ prin care va fi aprobată se prevede obligativitatea depunerii declaraţiei începând cu 1 iulie 2011 în sistem electronic (on-line), este obligatorie obţinerea de către plătitorii de venituri a certificatului digital calificat pentru semnătura electronică.

Pentru a transmite o declaraţie fiscală prin mijloace electronice trebuie obţinută o semnătură electronică, printr-un certificat digital. Conform prevederilor OMEF nr. 858/2008, OPANAF nr. 2520/2010 şi OPANAF nr. 2568/2010, certificatele digitale se obţin de la furnizori de servicii de certificare acreditaţi în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică: CERT SIGN, adresă: www.certsign.ro; DIGI SIGN, adresă: www. digisign.ro şi TRANS SPEED, adresă: www. transspeed.ro.
Reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri s-au arătat în nenumărate rânduri nemulţumiţi de faptul că ANAF a autorizat numai 3 firme de la care se pot cumpăra semnăturile. Aceştia susţin că, acreditând doar trei firme, se ridică multe semne de întrebare privind o posibilă legătură între angajaţii Fiscului şi reprezentanţii celor 3 companii, cât şi o posibilă înţelegere în ceea ce priveşte costurile semnăturilor. Potrivit acestora, tariful pentru obţinerea unei semnături electronice este de 54 de euro, iar certificările trebuie obţinute în fiecare an. Ba mai mult decât atât, o firmă este nevoită să aibă cel puţin 3 semnături pentru a nu-i fi blocată activitatea. Spre deosebire de România, în Slovacia, o astfel de semnătură electronică costă numai 8 euro. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII