23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoşta Română va contesta amenda de 24,06 milioane de euro

Poşta Română va contesta amenda de 24,06 milioane de euro

Poşta Română consideră că decizia Consiliului Concurenţei de a amenda compania cu 103,3 milioane de lei (24,06 milioane de euro) este „nejustificată şi luată în baza unui raport de investigaţie incomplet“, motiv pentru care spune că o va contesta în instanţă.
„Poşta Română este consecventă cu poziţia avută în cadrul audierilor din Plenul Consiliului Concurenţei, ca urmare a încheierii raportului de investigaţie privind acuzaţia de abuz de poziţie dominantă. Compania consideră concluziile Raportului Consiliului Concurenţei a nu fi în concordanţă cu abordarea comunitară în ceea ce priveşte tratamentul discriminatoriu de preţ. Astfel, nu este vorba de un comportament abuziv, ci de un comportament concurenţial normal, iar analiza efectuată în legătură cu încălcarea art. 6 lit. c este neconformă cu jurisprudenţa comunitară“, se arată într-un comunicat emis ieri de Poşta Română.
Reprezentanţii companiei spun totodată că acuzaţiile adresate companiei aduc în prim-plan un presupus tratament preferenţial acordat Infopress, în raport cu concurenţii, şi acordarea de reduceri tarifare în mod discriminatoriu (trimiteri de corespondenţă şi Infadres). „Referitor la acuzaţiile legate de acordarea de tratamente preferenţiale, Poşta Română menţionează faptul că aplicarea discount-ului de 37,5% a fost condiţionată de efectuarea unui volum anual de 36 de milioane de trimiteri. Mai mult, compania a transmis o ofertă similară marilor emitenţi de trimiteri de publicitate prin poştă, ofertă respinsă de aceştia. În ceea ce priveşte reducerile tarifare, cadrul legislativ secundar emis de ANCOM (Decizia Preşedintelui ANRC nr. 88/2004 privind desemnarea furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale şi Decizia ANRCTI nr. 2858/2007) permitea, la momentul aplicării reducerilor, adoptarea şi fundamentarea politicii de discount la care se face referire“, se mai arată în comunicat.
În ceea ce priveşte amenda anunţată de Consiliul Concurenţei, oficialii de la Poşta Română consideră decizia de sancţionare ca fiind netemeinică. „În concluzie, raportul nu aduce suficiente probe pentru a conchide că Poşta Română a încălcat art. 6 lit. C din Legea Concurenţei şi anume «aplicarea, în privinţa partenerilor comerciali, a unor condiţii inegale la prestaţii echivalente, provocând în acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj în poziţia concurenţială», motiv pentru care, compania aşteaptă motivaţia şi fundamentarea deciziei, urmând ca în termen de 30 de zile de la primirea acesteia să acţioneze în consecinţă, respectiv să conteste decizia Consiliului Concurenţei la Curtea de Apel, Secţia Contencios Administrativ“, mai spun reprezentanţii Poştei.
Consiliul Concurenţei a anunţat vineri, 17 decembrie, că a sancţionat Compania Naţională Poşta Română (CNPR) cu o amendă de 103,3 milioane de lei (24,06 milioane de euro), reprezentând 7,2% din cifra de afaceri realizată pe 2009, pentru abuz de poziţie dominantă.
Investigaţia finalizată de Consiliul Concurenţei a urmărit două posibile încălcări ale legii, privind abuzul de poziţie dominantă al CNPR prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii poştale. Este vorba de acordarea unui tratament preferenţial companiei Infopress Group SA în perioada 2005-2009 pe piaţa serviciului poştal standard de trimitere internă de publicitate prin poştă adresată (numit şi serviciul Infadres), extins şi pe piaţa serviciului de corespondenţă comercială, precum şi acordarea reducerilor tarifare în mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii poştale standard de corespondenţă comercială şi Infadres. Consiliul Concurenţei a declanşat, în perioada 2005-2009, patru investigaţii referitoare la posibile abuzuri săvârşite de Poşta Română, acestea fiind conexate într-o singură investigaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS