20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate6 la sută dintre români ar putea trăi un an fără serviciu

6 la sută dintre români ar putea trăi un an fără serviciu

Românii nu prea au pus nimic sub saltea, la ciorap sau în batistă. Nici veniturile din ultima perioadă nu au fost suficiente pentru a crea rezerve pentru zile negre. Însă un lucru este cert, puţini români şi-au luat măsuri de precauţie, în cazul în care îşi pierd serviciul sau veniturile pe care le au în prezent. Conform celui mai recent studiu al site-ului de recrutare Myjob, 60,6% dintre români nu ar putea trăi nici măcar o lună din economii, dacă şi-ar pierde locul de muncă în această perioadă. Procentul este cu 20 de puncte mai mare faţă de acelaşi interval din 2009, când numai 40% dintre participanţii la studiu se aflau în această situaţie. O concluzie ar fi că salariile au scăzut. „A scăzut şi procentul celor care s-ar descurca măcar 30 de zile dacă ar rămâne şomeri – 21,77% faţă de 29,35%. Mai mult, numărul celor care s-ar putea întreţine trei luni cu banii puşi deoparte s-a înjumătăţit anul acesta, ajungând la doar 7,92% faţă de 15,87% din respondenţii de anul trecut. Sub patru procente au reuşit să fie mai strângători şi ar putea trăi din economii şase luni. Anul trecut, procentul era de 7,45%. În acelaşi timp, puţin peste 6% dintre participanţii la studiu (6,11%) ar putea rezista chiar un an, însă ponderea lor a scăzut uşor, de la 7,24% anul trecut“, se arată în studiul Myjob.ro.

IT-iştii au cele mai mari economii

În ceea ce priveşte domeniile de activitate, cei specializaţi în IT&C stau cel mai bine la capitolul economii, aproximativ 30,2% ar putea trăi un an dacă ar rămâne fără job, în timp ce doar 26,17% nu ar rezista o lună. În clasamentul celor mai pregătiţi, urmează cei din Consultanţă şi cei din Telecomunicaţii, unde 25,33 de procente, respectiv 19,87%, s-ar descurca 12 luni fără un loc de muncă.
Procente peste medie înregistrează şi trainerii (16,88%), cei din departamentele de Resurse Umane (15,48%), cei din middle şi top management (12,15%). La fel şi angajaţii din Marketing/Cercetare de piaţă (12%), Inginerie/Tehnologie (11,95%) şi Petrochimie (11,83%). Potrivit sondajului, numărul respondenţilor ce activează în domenii precum Artă/Cultură şi Asistenţă socială şi care ar putea supravieţui timp de 12 luni din economiile pe care le-au făcut este 0.

Adrian Ungureanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII