21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComitetul Nobel acordă azi, la Oslo, premiul Nobel pentru pace, în lipsa laureatului

Comitetul Nobel acordă azi, la Oslo, premiul Nobel pentru pace, în lipsa laureatului

Comitetul Nobel pentru pace se pregăteşte să găzduiască anul acesta, la Oslo, ceremonia de decernare a premiului în lipsa laureatului, disidentul chinez Liu Xiaobo, aflat în prezent în închisoare, şi pe fondul nemulţumirii Guvernului de la Beijing, informează NewsIn.
Preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, a declarat că premiul nu ar trebui privit drept o declaraţie împotriva Chinei. Însă înainte de ceremonie, ONU a anunţat că are informaţii că Beijingul a arestat cel puţin 20 de activişti.
În ultimele săptămâni, China a desfăşurat o campanie amplă pentru discreditarea premiului. A încercat să împiedice orice vizită a cetăţenilor săi la Oslo, pentru a ridica premiul în numele lui Liu, şi şi-a lansat propriul premiu pentru pace, Confucius, pe care i l-a acordat joi preşedintelui Taiwanului.
 Liu Xiaobo, va fi reprezentat la ceremonia din Oslo de un scaun gol. Jagland a precizat că acesta va fi "un simbol foarte puternic, ce va arăta cât de adecvat este acest premiu", a adăugat el. Aceasta va fi pentru prima dată, din 1936, când premiul, în prezent în valoare de 1,5 milioane de dolari, nu va fi înmânat nimănui.
În sală se va aflat şi militantul pentru democraţie Wuer Kaixi, dar acesta nu va ridica premiul disidentului chinez.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS