13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate300 de milioane de euro, garanţii pentru proiectele finanţate de UE

300 de milioane de euro, garanţii pentru proiectele finanţate de UE

Guvernul intenţionează să acorde în 2011 garanţii în valoare de până la 300 de milioane de euro pentru cofinanţarea împrumuturilor destinate proiectelor finanţate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene alocate României.

„Având în vedere dificultăţile pe care le întâmpină categoriile de beneficiari ai proiectelor finanţate din instrumente structurale/Programul ISPA în contractarea împrumuturilor pentru asigurarea necesarului de finanţare pentru diverse cheltuieli pentru implementarea proiectelor, domeniul de aplicabilitate al Programului de sprijin aprobat prin OUG nr. 9/2010 a fost extins prin introducerea posibilităţii acordării de garanţii de către stat, prin FNGCIMM, şi pentru proiectele cofinanţate prin programul ex-ISPA şi cele desfăşurate în infrastructura de turism ce nu intră sub incidenţa ajutorului de stat“, se arată într-o notă de fundamentare a hotărârii de guvern pentru modificarea şi completarea normelor de implementare a Programului de sprijin. Documentul precizează că în cazul proiectelor de promovare a infrastructurii de turism care au şi o componentă de ajutor de stat, împrumutul pentru care se solicită garanţia nu poate depăşi 15% din valoarea totală a componentei de proiect care nu intră sub incidenţa ajutorului de stat.
„Extinderea mecanismului prevăzut de Programul de sprijin completează sprijinul substanţial pe care guvernul îl acordă beneficiarilor de proiecte prin prefinanţări şi rambursarea contravalorii TVA aferente cheltuielilor eligibile, contribuie la implementarea cu succes a proiectelor finanţate din instrumente structurale, având în vedere contextul economic şi financiar dificil. Lipsa acestor prevederi poate provoca insuficienţa resurselor financiare necesare continuării şi finalizării proiectelor ex-ISPA“, se precizează în nota de fundamentare. Referitor la impactul financiar asupra bugetului general consolidat, în document se menţionează că, la momentul acordării, garanţiile care vor fi emise în cadrul programului nu reprezintă plăţi din bugetul de stat, ci determină exclusiv majorarea datoriei publice.
Suma reprezentând valoarea de executare a garanţiilor care nu au fost recuperate în cursul aceluiaşi an are impact asupra bugetului anului în care acestea se execută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS