19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMerele guvernului, scumpe la vedere

Merele guvernului, scumpe la vedere

Distribuirea merelor în şcolile din Dolj riscă să se transforme în scandal. Firma care a câştigat licitaţia pentru furnizarea şi distribuirea fructelor nu şi-a îndeplinit încă obligaţiile contractuale şi va fi penalizată începând din această săptămână.

Peste 1,1 milioane de lei a pus la bătaie Consiliul Judeţean Dolj pentru ca elevii din clasele I-VIII din judeţ să primească merele din programul guvernamental de distribuire a fructelor în şcoli. „Caşcavalul“ a fost suficient de atrăgător, astfel încât mai multe firme s-au prezentat la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Dolj, dar de câştigat a câştigat o firmă, SC Bampan Impex SRL, tocmai de la… Turda, judeţul Cluj. Preţul care a bătut celelalte oferte a fost de 0,23 de lei plus TVA pentru fiecare măr, în total societatea clujeană urmând să încaseze 1,1 milioane de lei pentru 75 de zile de şcoală. Concret, elevii din Dolj trebuie să primească mere în perioada cuprinsă între 29 noiembrie 2010 – 4 aprilie 2011. Surpriză, însă. Societatea nu a distribuit merele nici pe 29, nici pe 30 noiembrie. Luni, în prima zi de contract, Consiliul Judeţean Dolj nu ştia situaţia exactă. Reprezentanţii săi auziseră de la jurnalişti că în anumite şcoli nu au fost distribuite merele. Marţi s-au edificat. Jurnaliştii aveau dreptate. Nici o şcoală din judeţ nu fusese vizitată de firma Bampan.

Ameninţaţi cu penalizarea

Confruntaţi cu realitatea unui contract început cu stângul, oficialii CJ Dolj s-au pus pe dat telefoane la Cluj pentru a afla ce se întâmplă. „Au avut ceva probleme cu o scrisoare de garanţie bancară, dar au spus că se va rezolva repede. Dacă nu se va întâmpla asta, de luna viitoare îi vom penaliza conform contractului“, a declarat, pe 30 noiembrie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Dan Mogoş.
Clauzele contractului dintre CJ Dolj şi Bampan sunt foarte clare la acest capitol. „În cazul în care, din vina sa exclusivă, furnizorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate, atunci achizitorul (CJ Dolj – n.r.) are dreptul de a deduce 0,1% din preţul contractului, ca penalităţi, pentru fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor“, se arată la articolul 9. Dacă această situaţie se va repeta pe viitor, CJ ar putea rezilia contractul. „Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract de către una dintre părţi, în mod culpabil şi repetat, dă dreptul părţii lezate de a considera contractul de drept reziliat şi de a pretinde plata de daune-interese“, mai scrie în contract.

Două mere pe săptămână

În cazul în care situaţia se va remedia, cei peste 54.000 de elevi din Dolj vor primi mere nu în fiecare zi de şcoală, ci de două ori pe săptămână, în total 75 de zile de şcolarizare. Dacă luăm în calcul Hotărârea de Guvern nr. 905/2010 referitoare la distribuirea merelor în anul şcolar 2010-2011, care prevede acordarea gratuită a fructelor pe o perioadă de maximum 93 de zile de şcolarizare, înseamnă că CJ Dolj mai are 18 zile de şcolarizare pentru care nu a organizat licitaţie. Potrivit contractului, un măr trebuie să aibă o greutate cuprinsă între 90 şi 150 de grame, iar cei care le distribuie trebuie să fie persoane care au cunoştinţe minime de igienă a produselor agroalimentare şi care au efectuat controlul medical periodic. Merele trebuie să ajungă la şcoli ambalate, iar garanţia lor să fie de maximum opt zile.

Cine este Bampan Impex


Firma câştigătoare a licitaţiei pentru distribuirea merelor în Dolj a avut probleme în a-şi onora contractul şi la şcolile din Iaşi, după cum scrie Evenimentul, regional al Moldovei. Potrivit unei ştiri publicate pe 3 noiembrie, Bampan Impex Turda a uitat să-şi onoreze obligaţiile contractuale de peste 400.000 de lei, lăsând şcolile din Iaşi fără mere la începutul acelei săptămâni. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU