17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUltimul drum al celor trei „scorpioni“

Ultimul drum al celor trei „scorpioni“

Cei trei caporali din cadrul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ Craiova, care şi-au pierdut viaţa marţi, după ce a explodat un proiectil în poligonul Cincu, au fost conduşi vineri pe ultimul drum.

Trupurile neînsufleţite ale lui Marin Costea şi Constantin Buică au fost aduse încă de joi seară la capela Bisericii „Sf. Nicolae“, cei doi fiind înmormântaţi la Cimitirul Ungureni din Craiova. Pentru Viorel Antonie, priveghiul a avut loc în locuinţa părintească din comuna Malu Mare, militarul fiind înhumat tot vineri, la Cimitirul Roboaica.
Reamintim că marţi, în timpul desfăşurării unui exerciţiu tactic cu trageri de luptă în poligonul Cincu, un proiectil a explodat în ţeava unui aruncător de 120 mm. În urma deflagraţiei, trei militari au murit pe loc – caporalii Marin Costea, Viorel Antonie şi Constantin Buică. Alţi trei militari, Dănuţ-Marian Florea, Claudiu-Constantin Vulpoiu şi Tudorică-Răzvan Plai, tot cu gradul de caporali, au fost răniţi în urma exploziei.
Caporalul Marin Costea, de 37 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Supravieţuise celor şase misiuni externe la care a luat parte – una în Angola, trei în Afganistan şi alte două în Irak, iar în ianuarie urma să plece din nou în Afganistan. Şi caporalul Viorel-Cristinel Antonie, de 27 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. La rândul său, participase la două misiuni în Afganistan, de unde se întorsese teafăr. Caporalul Constantin Buică avea 25 de ani şi trebuia să se căsătorească anul viitor, urmând să facă nunta după ce se întorcea din prima sa misiune externă, în Afganistan.
Peste 1.000 de persoane – rude, prieteni, camarazi, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale – au luat vineri parte la înmormântarea celor trei „Scorpioni roşii“. Printre ei s-au aflat şi cei 440 de militari ai Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“, care se întorseseră de doar câteva ore de la Cincu pentru a-şi conduce camarazii pe ultimul drum. Dându-le onorul, trăgând salva de onoare sau ducând coroanele cu care aveau să acopere mormântul, soldaţii, subofiţerii şi ofiţerii Batalionului 26 Infanterie aveau toţi lacrimi în ochi când sicriele acoperite cu tricolor au fost puse pe catafalc. La plecarea către cimitir, militarii şi-au salutat la unison camarazii căzuţi, aplaudându-i pentru că şi-au făcut datoria.

Ministrul apărării i-a vizitat pe răniţi

Ministrul apărării, Gabriel Oprea, nu a fost prezent la înmormântarea celor trei militari decedaţi la Cincu, dar, în schimb, i-a vizitat vineri dimineaţă, la Spitalul Militar Central din Bucureşti, pe cei trei militari răniţi. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Apărării, caporalii Dănuţ-Marian Florea, Claudiu-Constantin Vulpoiu şi Tudorică-Răzvan Plai i-au raportat ministrului Oprea că se simt foarte bine şi că aşteaptă să se întoarcă acasă, la familii şi la colegi, cât mai curând.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII