22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFocarul de infecţie din Severin a fost stins

Focarul de infecţie din Severin a fost stins

Scandalurile, şobolanii, mirosul şi caii din blocul L, cunoscut şi sub numele de „Bomba Severinului“, vor fi în curând de domeniul trecutului. Romii care locuiau în el au fost mutaţi în locuinţe noi, puse la dispoziţie de primărie.

Cele 72 de familii de romi din blocul L au fost mutate în alte locuinţe, unde au toate condiţiile necesare unui trai decent. Primăria Drobeta Turnu Severin le-a pus la dispoziţie inclusiv maşini pentru a-şi transporta lucrurile. Cu toate acestea, romii nu sunt mulţumiţi şi se plâng că nu au destul spaţiu.
Problema cea mai mare va fi însă că, pe lângă energia electrică, primăria îi va obliga să îşi plătească şi întreţinerea.
Blocul de unde romii au fost mutaţi arată deplorabil. Acesta nu are canalizare, apă şi nici nu este racordat la reţeaua de încălzire a oraşului, fiind un adevărat focar de infecţie pentru cartier.
„Toată lumea se bucură că pleacă şi scăpăm de ei. Ce era vara aici, când era căldura mare, Doamne fereşte! Mă mir cum de nu au murit de la atâţia şobolani şi mizerie! Se băteau, ţipau, au provocat incendii pentru că furau curent şi aveau tot felul de improvizaţii în casă…“, a spus un locatar dintr-un bloc vecin.
Primarul Severinului a venit la faţa locului să îi anunţe pe romi că încălzirea se va face cu lemne, pe care tot administraţia locală le va pune la dispoziţie.
„O să-i ajutăm cu transportul, mai e nevoie doar de voinţă din partea lor să se mute din această mizerie într-o casă civilizată. Au toate condiţiile, nu au de ce să se plângă, numai că încălzirea se va face pe lemne, în sobe de teracotă, lemne pe care tot noi o să le aducem. O să le facem şi boxă fiecăruia“, a spus Constantin Gherghe, primarul din Drobeta Turnu Severin.
Mirosul insuportabil, caii din apartamente, gunoaiele sau căruţele „parcate“ în faţa blocului sunt numai câteva dintre „averile“ romilor de care acum se pare că se despart cu greu.
Odată ajunşi în casele noi şi curate, pentru a nu le transforma şi pe acestea în locuinţe insalubre, romii trebuie să respecte un regulament de ordine interioară, iar cei care nu o vor face vor fi obligaţi să le părăsească.
„Vom face un regulament, iar cine nu îl respectă va pleca. Acolo va fi unul dintre cartierele frumoase ale oraşului. S-au repartizat cele 250 de terenuri pentru tinerii căsătoriţi şi, din câte ştiu eu, se vor mai construi încă două blocuri de apartamente sociale. Eu îi rog să dea dovadă de civilizaţie pentru că suntem şi noi oameni“, a declarat Daniel Ionescu, preşedintele Partidei Romilor Mehedinţi.
Blocul cel nou are aproximativ 72 de unităţi locative. Din ele nu lipsesc gresia, faianţa şi geamurile termopan. Toaletele sunt comune şi au WC-uri turceşti, iar apa pentru duşuri va fi încălzită în boilere. Condiţiile din apartamentele cele noi nu îi mulţumesc însă pe romii care spun că era mai bine înainte, pentru că aveau spaţiu mai mult şi erau aproape de oraş.
„Nu ştiu cât de bine ne-a făcut primarul, probabil că voia să scape de noi. E frumos, dar unde stau eu cu 11 copii şi cu soţul în camerele astea mici? O să ajungă şi aici vai şi amar, ca dincolo. În cel mult un an o să ne scoată şi de aici“, a spus una dintre femeile rome.
Cât despre vechiul bloc al romilor, odată ce aceştia vor fi mutaţi, imobilul va fi supus unei expertize. Dacă structura este încă rezistentă, va fi construit un cămin pentru studenţi, iar dacă nu, va fi distrus şi se vor face locuri de joacă pentru copiii pe terenul respectiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII