23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateExecutaţi de asociaţii şi Termoficare

Executaţi de asociaţii şi Termoficare

Craiovenii cu restanţe la întreţinere de ordinul zecilor de mii de lei riscă să ajungă în stradă. Furnizorul de căldură al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova, a vândut până în prezent două locuinţe. Alte câteva sute se află în faza de executare silită.

50.000 de lei, 41.421 de lei, 22.193 de lei, dar şi 7.000 de lei sunt datorii la întreţinere pentru care unii craioveni s-au trezit cu executorul la uşă.
„Avem în asociaţie mulţi debitori, deja zece hotărâri judecătoreşti definitive le-am înaintat executorului. Unul dintre cele mai mari debite se ridică la suma de 50.000 lei, avem şi cazuri sociale şi încercăm să-i păsuim, să le luăm sumele eşalonat. Alţii refuză să-şi plătească datoriile chiar şi în această situaţie“, a spus Daniela Cotoi, administrator la Asociaţia nr. 21 Eroilor, Valea Roşie
Practic, puţine asociaţii din Craiova nu se războiesc în instanţă cu restanţierii şi nu apelează la executarea silită, după ce încearcă toate variantele: somaţii, medieri, reeşalonări ale datoriilor şi plata în rate. De multe ori, pentru a se spăla pe mâini, acestea cedează dreptul de creanţă furnizorului de utilităţi unde sunt înregistrate cele mai mari datorii, în speţă RATf.
„Prin cesiune de creanţă asociaţiile ne-au dat posibilitatea să-i executăm noi pe restanţieri. Este cazul Asociaţiei 1 Craioviţa Nouă, 4 Craioviţa Nouă, 6 Nicolae Titulescu, G1 Brazda lui Novac, 24 Brazda lui Novac. Până în prezent, au fost vândute două apartamente prin executorul judecătoresc, iar noi ne-am recuperat debitele“, au spus reprezentanţii Compartimentului juridic al regiei.
Debitorii plătesc cu vârf şi îndesat executarea silită, pe lângă datoria de bază ei vor suporta toate taxele de timbru, onorariul executorului, fiecare somaţie, lucrările de evaluare ale propriei case.
Când există concurenţă între asociaţie şi alţi creditori, de exemplu o bancă, există posibilitatea ca asociaţia înscrisă la masa credală să nu recupereze nimic.
„Am avut un proprietar care a fost executat silit de către bancă. Pentru că aceasta nu şi-a recuperat creanţa, noi nu am primit nimic. Am avut norocul că restanţa era mică, de 6.000 de lei, şi am cerut poprire pe veniturile debitorului“, a spus administratorul Asociaţiei 110, Craioviţa Nouă, Ionela Oprea.

Executarea de la simplu la dublu

Nu întotdeauna executarea silită este cea mai bună cale de recuperare a restanţelor la întreţinere. Acţiunile unora dintre executorii judecătoreşti trenează ani întregi, timp în care datoriile acumulate cresc. Atâta timp cât asociaţiile nu plătesc în avans cheltuielile pe care le atrage operaţiunea de executare silită, nimeni nu mişcă un deget.
„Există două familii care nu şi-au mai plătit de ani buni întreţinerea, am urmat calea legală: instanţă, hotărâre definitivă şi executor. Avem de recuperat 22.193 de lei, respectiv 41.421 de lei. Din 18 octombrie 2008, dosarele au fost blocate la un executor judecătoresc, nu s-a lucrat nimic. Prin tot felul se sesizări la Camera Executorilor Judecătoreşti (CEJ) Craiova am reuşit să recuperăm dosarele şi să le ducem la alt executor. Bineînţeles că banii daţi până acum sunt pierduţi. Oamenii nu înţeleg că trebuie să plătească măcar în rate. În cazul acestor doi debitori nu au fost de acord să plătească nici măcar 50 de lei pe lună“, a spus preşedintele Asociaţiei 14 Brazda lui Novac, Mihail Bozdogescu.
Preşedintele CEJ de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Constantin Cerbulescu, susţine că o executare silită poate dura între trei luni şi până în momentul finalizării, adică ani întregi.

Asociaţiile, lovite în cont

Regia de Termoficare Craiova a început să câştige pe bandă rulantă procesele penalităţilor cu asociaţiile de proprietari. Într-unul dintre loturi, regia a obţinut sentinţe favorabile în faţa unor asociaţii din cartierele Craioviţa Nouă, Rovine, Brazda lui Novac sau de pe bulevardul Ştirbei Vodă. Este vorba de procese demarate în 2007 împotriva asociaţiilor debitoare.
„80% dintre asociaţiile craiovene sunt în situaţia să plătească penalităţi de întârziere la achitarea debitelor. S-au perceput penalităţi de 0,10% pe zi de întârziere, iar asociaţiile au de plată penalităţi de zeci de mii de lei. De la 1 iulie 2010, cuantumul penalităţilor a fost micşorat la 0,05%/zi de întârziere, iar de la 1 octombrie au ajuns la 0,04%/zi de întârziere. Toate aceste penalităţi sunt însă anterioare. Vom pune aceste sentinţe în executare, vom executa conturile asociaţiilor în cauză“, au spus reprezentanţii compartimentului juridic al regiei.
Rămâne de văzut de unde vor scoate bani asociaţiile de proprietari, după ce sumele care le vor intra în conturi de la locatari le vor fi executate.

Iarna, interzisă executarea

Există un proiect de lege care interzice evacuarea persoanelor din locuinţe în intervalul 1 decembrie – 1 martie, în cadrul unei proceduri de executare silită, cu excepţia cazurilor în care persoana care urmează să fie executată silit nu dispune de o locuinţă.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII