23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMajoritatea angajaţilor ignoră politica de securitate a companiilor

Majoritatea angajaţilor ignoră politica de securitate a companiilor

50% dintre angajaţi recunosc faptul că socializează on line sau se joacă, iar 27% că schimbă setările dispozitivelor companiei pentru a accesa aplicaţiile interzise. FarmVille este jucat timp de 68 de minute zilnic de 7% dintre utilizatorii FaceBook. Cisco apreciază însă că acesta din urmă este un „mediu de cultură“ pentru infractorii on line.

Politica de securitate a unor companii în ceea ce priveşte accesul la anumite site-uri este ignorată de majoritatea angajaţilor, potrivit cercetării Cisco Security Intelligence Operations (SIO). 7% din numărul de utilizatori care accesează Facebook petrec, în medie, 68 de minute pe zi jucând popularul joc interactiv „FarmVille“.
Cel de-al doilea joc ca popularitate, Mafia Wars, este accesat de 5% din utilizatori până la 52 de minute pe zi/utilizator, în timp ce Cafe World a fost jucat de 4% dintre utilizatori, cu o medie de 36 de minute pe zi.
„Deşi pierderea productivităţii nu este un pericol efectiv de securitate, se consideră că infractorii on line dezvoltă diverse metode de a livra malware prin intermediul acestor jocuri“, se arată în Raportul Semestrial de Securitate Cisco 2010, citat de NewsIn.
Pe de altă parte, 50% dintre utilizatorii finali recunosc faptul că măcar o dată pe săptămână ignoră politicile companiei care le interzic utilizarea uneltelor de socializare on line, în timp ce 27% au spus că schimbă setările dispozitivelor companiei pentru a accesa aplicaţiile interzise, se mai arată în documentul citat.

Loc de joacă al criminalilor cibernetici

Raportul Cisco arată totodată că reţelele sociale rămân un loc de joacă al criminalilor cibernetici, cu un număr în creştere de atacuri. Noile pericole survin de la un element criminal mai periculos: teroriştii. „Infractorii on line se folosesc de inovaţia tehnologică în avantajul lor. Ei exploatează diferenţa dintre rapiditatea cu care ei găsesc diferite modalităţi prin care profită de vulnerabilităţi şi viteza cu care companiile implementează tehnologii avansate pentru a-şi proteja reţelele. În timp ce companiile pierd timp evaluând decizia adoptării reţelelor sociale şi a tehnologiilor de peer-to-peer, infractorii on line sunt printre primii utilizatori ai acestor tehnologii, folosindu-le nu doar pentru a comite infracţiuni, ci şi pentru a-şi îmbunătăţi comunicaţiile şi pentru a grăbi tranzacţiile dintre ei“, mai informează raportul.
În opinia specialiştilor, inovaţiile tehnologice schimbă fundamental felul în care oamenii trăiesc, muncesc, se joacă, partajează informaţii şi comunică unii cu alţii. „Deoarece consumatorii adoptă în mod tipic noile tehnologii foarte devreme, companiile se luptă deseori să adapteze politicile existente pentru a răspunde felului în care angajaţii lor se folosesc de tehnologie. Cum presiunile externe converg în piaţă, acum este momentul ca fiecare companie să îşi transforme modelul IT pentru a răspunde reţelelor fără frontiere emergente şi provocărilor de securitate în creştere“, a declarat vicepreşedinte şi Chief Security Officer Cisco, John N. Stewart.
Cisco este lider mondial în echipamente şi soluţii pentru reţele de comunicaţii, ce transformă modalităţile în care oamenii interacţionează, comunică şi colaborează, sărbătoreşte anul acesta 25 de ani de inovaţie tehnologică, excelenţă operaţională şi responsabilitate socială corporatistă. Cisco, sigla Cisco, Cisco Systems şi Cisco WebEx sunt mărci comerciale înregistrate sau mărci comerciale Cisco Systems, Inc. şi/sau ale societăţilor afiliate din SUA şi din alte câteva ţări.

Volumul de spam va creşte cu până la 30% în 2010

Anul acesta, se aşteaptă creşterea mondială a volumului de spam cu până la 30% faţă de nivelurile din 2009, în ciuda limitărilor recente ale operaţiunilor infracţionale de spam, conform unui studiu efectuat de Cisco Security Intelligence Operations (SIO).
„Statele Unite au redevenit lider în categoria ţărilor din care pleacă cel mai mult spam, urmată de India, Brazilia, Rusia şi Coreea de Sud. Brazilia a înregistrat o scădere cu 4,3% a cantităţii de spam, cel mai probabil deoarece mai mulţi furnizori de servicii de internet din ţara respectivă limitează accesul la Portul 25“, se arată în Raportul Cisco 2010. Potrivit acestuia, infractorii cibernetici atacă în continuare site-uri web, însă atacurile lansate sunt cu coordonare temporală strategică, pe mai multe fronturi, având scopul de a instala keyloggere (programe care înregistrează toate tastele apăsate), back-door-uri şi boţi.

BitDefender: Scurgerile de informaţii personale contribuie la succesul atacurilor

În urmă cu două săptămâni, BitDefender avertiza că vulnerabilităţi zero-day pot fi folosite nu numai în scopuri de furt de identitate sau compromiterea conturilor bancare, ci şi în atacuri cibernetice la scară largă şi spionaj industrial la nivel înalt. „Odată cu creşterea numărului de utilizatori Facebook® la peste 400 de milioane, majoritatea autorilor de malware îşi vor concentra eforturile către această platformă pentru a-şi răspândi creaţiile. Unele din aceste atacuri se vor concentra pe strategii de inginerie socială (precum lansarea de atacuri malware de pe calculatoarele deja compromise către contactele respectivilor utilizatori), în timp ce alţii vor încerca să exploateze diverse vulnerabilităţi sau funcţionalităţi legitime deja implementate în platforma Facebook®“, nota BitDefender, explicând că scurgerile de informaţii personale vor contribui semnificativ la succesul atacurilor mai ales când informaţia obţinută din reţele de socializare este coroborată cu cea din blogurile personale, istoricul carierei profesionale şi alte informaţii relevante. De asemenea, aplicaţiile maliţioase pentru Facebook dezvoltate de terţi vor juca un rol important în abuzurile asupra utilizatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU