13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfacerea cu morţii de la Casa de Pensii miroase a puşcărie

Afacerea cu morţii de la Casa de Pensii miroase a puşcărie

Afacerea cu ajutoarele de înmormântare acordate de mai multe ori în numele aceluiaşi mort s-ar putea lăsa cu ani grei de închisoare. GdS v-a prezentat ieri modul în care o funcţionară de la Casa de Pensii Dolj a acordat ilegal ajutoare de deces, pe numele unor persoane care nici măcar nu cunoscuseră morţii. Cei mai mulţi dintre beneficiari, care sunt din Teslui, au negat că ar fi primit vreun ban. Asta înseamnă că angajata de la Casa de Pensii, care ieri a lipsit nemotivat de la serviciu, i-a trecut fictiv pe hârtie, iar banii au ajuns în buzunarul cui trebuie. 

Funcţionara de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, Felicia Stancu, cercetată de organele abilitate pentru că ar fi acordat ajutoare de deces ilegale pentru 64 de persoane, nu a mai ajuns ieri la serviciu. Femeia este acuzată că timp de trei ani a întocmit dosare separate pe alte tipuri de pensii ale oamenilor (doar acelor decedaţi care avuseseră două pensii: de stat şi de agricultori) şi acorda ajutoare de deces de două ori. Prima dată plătea ajutorul legal de deces care se cuvenea rudelor decedatului, iar a doua oară selecta anumiţi oameni pe care îi cunoştea şi, chipurile, le dădea al doilea ajutor de deces, de data aceasta ilegal. Se pare că Stancu se folosea de apropiaţi ai săi care aveau încredere în ea pentru a-şi îndeplini scopurile în ceea ce priveşte ajutoarele de deces. Felicia Stancu selecta cunoscuţi, cei mai mulţi din comuna doljeană Teslui, unde s-a născut ea, pe numele cărora ar fi întocmit fictiv dispoziţii de plată. Prejudiciul a fost stabilit în luna mai la 103.528 de lei, dar, în mod suspect, banii au fost returnaţi rapid la casieria unităţii într-un interval foarte scurt, existând dispoziţii de încasare pe numele tuturor persoanelor care ar fi primit ilegal ajutorul. Serviciul de Investigare a Fraudelor are în lucru un dosar penal referitor la aceste aspecte.

„Nu credeam să ne facă Felicia una ca asta!“

Pe listele care ne-au parvenit la redacţie figurau mai multe persoane din Teslui care ar fi încasat câte două sau trei ajutoare de deces, pentru morţi din Călăraşi, Craiova, Moţăţei, Goieşti şi alte localităţi. La faţa locului, oamenii aflaţi pe listele respective sau rudele lor spuneau că nu au încasat nici un ajutor de deces şi nici nu cunosc decedaţii din Goieşti, Călăraşi sau din alte comune pentru care s-a acordat ajutorul de deces. În schimb, toţi o cunoşteau pe Felicia Stancu, pentru că apelaseră la ea pentru diverse servicii. Primarul comunei Teslui, Costică Reşceanu, a spus că „îi cunosc pe aceşti oameni şi nu cred că ar fi făcut aşa ceva, să încaseze ei ajutoare de deces ilegale. O cunosc şi pe Felicia şi nici pe ea nu o credeam în stare de aşa ceva“. Acasă la Ion Stoica, soţia lui, Georgeta, a spus că nimeni din familia ei nu a ridicat vreun ajutor de deces şi că nu au nici o rudă în Goeşti, deci nu-l cunosc pe mortul pentru care se spune că ar fi ridicat banii. Femeia a început să plângă, din cauza situaţiei: „Nu credeam să ne facă nouă Felicia una ca asta! Eu nici nu am fost în Goieşti vreodată şi nici soţul meu nu a fost. Noi nu am luat nici un ban de la Casa de Pensii“, a spus femeia. Două case mai la vale, familia Ţicu neagă orice implicare în cazul cu ajutoarele de deces. Bărbatul se deplasează într-un cadru metalic şi spune că de şapte ani nu a ajuns pe la CJP Dolj. Fiul lui, Constantin Ţicu, a spus că singura lor legătură cu Casa de Pensii este că o cunosc pe Felicia Stancu şi au apelat în 2008 la ea să le facă un serviciu: „Mama a pierdut decizia de pensionare în 2008 şi a rugat-o pe Felicia să-i facă o copie de pe decizie. Este posibil ca atunci să-i fi luat datele de pe buletin şi să le fi trecut la ajutorul de deces, dar vă spun clar, nu am luat nici un ban. Nu am avut nici un mort în familie de ani buni“. Oamenii ne-au arătat certificatele de deces ale rudelor moarte în urmă cu 11 ani. Gheorghe Stoica figurează pe liste că ar fi ridicat trei ajutoare de deces numai în anul 2008, pentru oameni morţi în diverse localităţi. Soţia lui, Vasilica Stoica, poate băga mâna în foc pentru soţul ei: „Nu a luat, doamnă, nici un ajutor de deces şi nu avem rude în Călăraşi sau Moţăţei. Eu nu am fost la Casa de Pensii până acum, dar soţul se mai ducea la Felicia să vadă şi el când se poate pensiona“. Constantina Pistol nici nu credea că figurează că ar fi luat ajutor de deces şi avea încredere deplină în Felicia Stancu: „Nu ne făcea nouă aşa ceva doamna Felicia! Eu am dosarul de pensie la ea, acolo. Dacă a făcut vreo prostie înseamnă că a luat datele mele din dosar. Un miliard e paguba? Sunt mulţi bani…“.  Soţul femeii, Stelian Pistol, a spus că ajunge chiar şi la instanţă cu Felicia Stancu, „dacă ea a făcut treaba asta să ne treacă pe noi că am luat banii“.

Un mort ar fi returnat banii la CJP

Directorul CJP Dolj, Daniel Baciu, afirmase, luni, pentru GdS, că prejudiciul de peste 100.000 de lei a fost recuperat în totalitate şi că există dispoziţii de încasare pe numele tuturor persoanelor care ar fi ridicat ilegal ajutoarele de deces. Dacă este aşa, înseamnă că la dosar trebuie să existe dispoziţie de încasare şi de la Tinca Radu din Teslui, care figurează că ar fi ridicat două ajutoare de deces în anul 2008. Numai că de la Primăria Teslui am fost informaţi că Tinca Radu a murit anul trecut, deci nu avea cum să fi returnat acum două săptămâni banii la Casa de Pensii. La sediul CJP, directorul Baciu s-a făcut nevăzut prin birouri, deşi aveam confirmarea de la angajaţi că el se afla la etajul superior al clădirii. Contactat telefonic, directorul a menţionat că mai multe date despre dispoziţiile de încasare a banilor le poate comunica doar poliţiştilor şi procurorilor: „În prezent, copii după dispoziţiile de încasare, după declaraţia pe propria răspundere şi după alte acte de la dosare se află la organele de cercetare penală. Doamna Felicia Stancu este acuzată de abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare şi mai sunt acuzaţii la adresa ei“.

Ajutoare de înmormântare în Spania

Campioana ajutoarelor de deces primite este de departe Sabina  Savu din Craiova. Ea ar fi beneficiat de şase ajutoare în 2008 şi 2009, cinci pe numele de Savu şi unul pe numele de Domnulete. Numai că, fostul ei soţ, Constantin Savu, a declarat pentru GdS că  au divorţat în 2004, an în care Sabina a plecat din ţară, în Spania, unde locuieşte şi în prezent. „Nu ştiu să fi primit aceşti bani şi în numele cui. Părinţii ei au murit în 1998 şi pentru a-i înmormânta m-am împrumutat la CAR. Mai vine în ţară, dar trage la sora ei. Acum se numeşte Domnulete“, a spus Constantin Savu.  
Felicia Stancu – de negăsit

Directorul CJP Dolj spune că Felicia Stancu nu a fost ieri prezentă la serviciu. „Este absentă nemotivat. Cu o zi înainte a cerut o adeverinţă de la Resurse Umane pentru medic. Nu ştim unde este momentan“, a spus Baciu. El a decis doar să o mute pe Stancu de la plăţi la un ghişeu de la Registratură, unde, printre altele, înregistrează tot cereri pentru ajutor de deces. „Aşteptăm să se finalizeze ancheta“, a concluzionat şeful CJP. Luni, GdS i-a solicitat Feliciei Stancu un punct de vedere, dar aceasta a refuzat, afirmând doar că nu a făcut nimic ilegal.

Ce spun foştii directori

Foştii directori ai CJP Dolj susţin că nu se putea descoperi frauda din timp. Marin Forţan, fost director al CJP înaintea lui Baciu, afirmă că nu se putea afla din timp despre fraudă, pentru că bugetele din care se acordă ajutoarele de deces sunt separate. „Au fost date două ajutoare de deces celor care aveau două tipuri de pensii. Dar nu aveam cum să verificăm, deoarece cele pentru agricultori se plătesc din bugetul de stat, iar celelalte se achită din bugetul asigurărilor sociale de stat. Sunt lucruri diferite, cu gestiune separată. Nu au descoperit acest lucru nici cei de la Curtea de Conturi, nici de la CNAS“, a spus Forţan. Înainte de Forţan a ocupat postul de director al CJP Ileana Ciutan. Ea a precizat ieri că nu se puteau descoperi aceste chestiuni pentru că evidenţa se ţinea, până de curând, pe baza dosarelor de pensie ale celor morţi şi nu pe CNP-ul decedatului. „Nu a pornit nimeni o astfel de verificare, pentru că nimeni nu se gândea că se poate face aşa ceva cu ajutoarele de deces“, a afirmat Ciutan.

Frauda – dată publicităţii de un anonim

Organele de cercetare penală nu au fost sesizate de către conducerea Casei de Pensii Dolj în acest caz. O persoană care doreşte să-şi păstreze anonimatul a dat în vileag frauda de peste 100.000 de lei de la CJP Dolj. Persoana respectivă a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, Casa Naţională de Pensii (CNPAS) şi a transmis şi o sesizare la GdS, aspecte recunoscute chiar de actualul director Daniel Baciu: „Nu conducerea Casei de Pensii a sesizat Parchetul. O altă persoană a făcut-o. Noi am vrut să se desfăşoare cu maximă discreţie cercetările“, a precizat directorul CJP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII