22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSilviu Ionescu s-a folosit de alibiuri false pentru a-şi ascunde fapta

Silviu Ionescu s-a folosit de alibiuri false pentru a-şi ascunde fapta

Alibiurile invocate de Silviu Ionescu, însărcinatul cu afaceri al României la Singapore în cazul accidentului din Singapore nu erau adevărate, fapt constatat de comisia rogatorie română. Surse judiciare au precizat că procurorii vor cere prelungirea măsurii de arestare preventivă în cazul diplomatului.

În timp ce comisia rogatorie se afla în Singapore, Silviu Ionescu a cerut să-i fie înlocuită măsura arestării preventive cu eliberarea sub control judiciar. Pe 1 iunie, instanţa a respins cererea şi l-a obligat pe Ionescu la plata a 150 de lei cheltuieli de judecată.
„Nu este decât o chestiune de săptămâni până ce dosarul lui Silviu Ionescu va fi trimis în instanţă. Lucrurile sunt foarte clare. El este autorul accidentului. Astăzi (joi – n.r.), procurorul de caz va cere prelungirea măsurii de arestare preventivă. Vinovăţia diplomatului este demonstrată şi susţinută atât de declaraţiile celor zece singaporezi, martori ai accidentului, cât şi de probele strânse la dosar. Mai mult decât atât, doi funcţionari ai Ambasadei României la Singapore au arătat cum Silviu Ionescu a încercat să-şi ascundă fapta şi a fabricat tot felul de aşa-zise alibiuri. A minţit chiar şi în cazul unor situaţii care nu erau concludente în anchetă“, au declarat pentru NewsIn sursele citate.
Potrivit declaraţiei şoferului de la Ambasada României la Singapore, în noaptea accidentului, puţin după producere, Silviu Ionescu l-a sunat şi i-a amintit cât de buni prieteni sunt şi ce bine s-au înţeles în timp, după care i-a spus că s-a întâmplat ceva rău şi a închis. Câteva minute mai târziu a revenit şi i-a spus că maşina a fost furată din faţa ambasadei, dar şi că nu trebuie să sune la poliţie, pentru că a făcut deja acest lucru. Şoferul arată în declaraţie că niciodată Ionescu nu a parcat în faţa ambasadei. Autovehiculul, un Audi, se afla mai tot timpul în parcarea reşedinţei lui Ionescu, care era situată în altă parte. Dacă apăreau situaţii în care şoferul ar fi trebuit să-l ducă undeva pe Ionescu, acesta se deplasa până la reşedinţa diplomatului cu un BMW, iar de aici drumul continua cu Audi. Niciodată, fapt consemnat în declaraţia şoferului, nu era trecut itinerarul deplasărilor în jurnalul de bord al maşinii, însă în noaptea accidentului, Ionescu l-a rugat, printr-un mesaj SMS, să treacă mai multe adrese. Acest lucru nu s-a întâmplat, şoferul refuzând.
Ionescu le-ar fi spus şoferului şi secretarei ambasadei că în noaptea accidentului a fost în sediul misiunii diplomatice şi a lucrat pe calculator. Ca să fie credibil, a fluturat prin faţa acestora nişte hârtii ce păreau a fi note informative. Şoferul nu l-a crezut şi le-a explicat procurorilor că, dacă cineva ar fi intrat în ambasadă, el ar fi auzit, întrucât poarta face zgomot, iar dormitorul său se află deasupra intrării.
Şoferul a mai declarat că Ionescu i-a cerut să spună că a fost în ambasadă în noaptea accidentului, printr-un bileţel pe care ulterior l-a băgat în tocătorul de documente.
Atât calculatorul din biroul folosit de Silviu Ionescu, cât şi cel din reşedinţa sa au fost percheziţionate de comisia rogatorie şi s-a constatat că nici unul nu a fost folosit în noaptea accidentului, fapt ce demonstrează că Ionescu nu s-a aflat în ambasadă.
Secretara ambasadei a declarat şi ea că pe 17 decembrie, în seara în care Ionescu a părăsit Singapore, i-a cerut să anunţe plecarea lui la Ministerul Afacerilor Externe din Singapore şi la MAE din România, în jurul orei 23.00, când deja el se afla pe aeroport.
Un alt amănunt care arată că Ionescu a încercat să-şi fabrice alibiuri s-a consumat în ianuarie. Şoferul susţine că băiatul diplomatului i-a cerut să-l lase să intre în calculatorul şefului misiunii pentru a şterge câteva date cu caracter personal, însă l-a refuzat.
Silviu Ionescu a susţinut în faţa procurorilor şi că nu obişnuieşte să consume alcool. Şoferul îl contrazice şi susţine că obişnuia să consume băuturi alcoolice, moderat, în cantităţi protocolare, dar şi că anul trecut, după o petrecere organizată de Camera de Comerţ a Indoneziei, abia a reuşit să-l ducă acasă de beat ce era. De altfel, susţine şoferul, Silviu Ionescu onora mai toate invitaţiile venite din partea unor case de modă sau cluburi private şi aceste petreceri erau trecute în acte drept misiuni diplomatice.
La 17 decembrie 2009, presa din Singapore a scris că o maşină a Ambasadei României la Singapore a fost implicată, în noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009,  într-un accident pe un bulevard din oraş, trei persoane fiind lovite în două intersecţii diferite. Poliţia a spus că maşina a lovit prima dată doi pietoni în jurul orei locale 3.00. Cei doi, în vârstă de 30, respectiv 24 de ani, au fost răniţi la cap şi transportaţi la spital. Unul dintre ei a decedat după zece zile de spitalizare. Al treilea rănit, un tânăr de 18 ani, a fost lovit la 100 de metri distanţă de primele victime. În urma investigaţiilor organelor de poliţie, autoturismul a fost găsit avariat, aproape de ieşirea din Singapore.
Însărcinatul cu afaceri al României la Singapore, Silviu Ionescu, a afirmat atunci că autoturismul marca Audi A6 a fost furat în jurul orei locale 3.00 şi că a anunţat poliţia în acest sens. Cu toate acestea, un martor la unul dintre accidente a declarat că oficialul român s-ar fi aflat la volanul maşinii în timpul accidentelor.
Silviu Ionescu a revenit în ţară la trei zile după producerea accidentului, invocând motive medicale.
Procurorii Parchetului General (PG) au început în 3 februarie urmărirea penală pe numele diplomatului Silviu Ionescu, pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. Diplomatul s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), unde a luat la cunoştinţă învinuirile şi a fost audiat. Ionescu a susţinut, în faţa procurorului, că este nevinovat şi că va aduce probe în aces sens, care să demonstreze că n-a fost în maşină la momentul producerii accidentului.
Ministerul român de Externe a luat decizia suspendării, începând cu 4 februarie 2010, a raporturilor de activitate cu MAE ale lui Silviu Ionescu pe timpul desfăşurării urmării penale de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.
Diplomatul Silviu Ionescu a fost arestat, în noaptea de 7 spre 8 mai, pentru 29 de zile, prin decizia Judecătoriei Sectorului 5. Avocata care l-a reprezentat în faţa instanţei a atacat cu recurs decizia de arestare preventivă, însă Tribunalul Bucureşti a menţinut decizia.
Fostul însărcinat cu afaceri al României la Singapore este cercetat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII