13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezamăgire la Bursa Locurilor de Muncă

Dezamăgire la Bursa Locurilor de Muncă

Anul acesta, numărul şomerilor care s-au interesat de un job la Bursa Locurilor de Muncă a fost de trei ori mai mare decât al posturilor vacante. Vineri, esplanada Casei Studenţilor din Craiova părea neîncăpătoare pentru cei veniţi să-şi caute de lucru.

Chiar dacă traversăm o situaţie economică dificilă, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă organizată anul acesta de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, agenţii economici au pus la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui job cu aproximativ 30% mai multe locuri de muncă faţă de anul trecut. „La Bursa organizată vineri la Craiova, au participat la preselectarea candidaţilor 47 de angajatori (din cei 118 contactaţi). Aceştia au pus la dispoziţia celor interesaţi 572 de locuri de muncă, dintre care 28 pentru studii superioare, în domeniile: industrie uşoară şi tricotaje, construcţii, producţie, asigurări, comerţ, prestări servicii“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.
Numărul celor interesaţi de un loc de muncă a depăşit de aproape trei ori numărul posturilor puse la dispoziţia celor interesaţi. „Au participat 1.581 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre acestea, 45 (dintre care patru cu studii superioare) au fost încadrate pe loc“, a adăugat Aneta Bădulescu, care a explicat că alte 254 au fost selectate pentru angajare.

„Toată lumea caută salariul mare“

Potrivit angajatorilor din domeniul confecţiilor, ca şi anul trecut, nu toţi candidaţii erau interesaţi să muncească. „Până la ora 11.00, nici o persoană nu a fost interesată de locurile de muncă din domeniul confecţiilor. Sunt foarte dezamăgit. În România, toată lumea caută nemunca şi salariul mare, iar statul plăteşte nemunca. De altfel, şi la Bursa Locurilor de Muncă pentru Confecţioneri am selectat pentru angajare trei persoane şi una singură s-a prezentat la sediul firmei, dar a plecat după două zile pentru că nu-i plăcea munca“, a declarat Nastasie Cojocaru, administratorul unei societăţi din Craiova. Nu aceeaşi experienţă au avut-o însă angajatorii din domeniul construcţiilor. „Sunt dornici să muncească, dar nu sunt pregătiţi suficient. Chiar dacă nu au experienţă, dacă vor să muncească, sunt dispus să-i angajez pentru că este normal să le dăm o şansă şi acestora şi să-i formez astfel încât să crească odată cu societatea“, a declarat Traian Dumitru, directorul general al unor firme având ca domeniu de activitate construcţiile, respectiv prelucrarea lemnului. O schimbare semnificativă s-a observat în special în cazul persoanelor cu studii superioare. „Au venit candidaţi şi din generaţia celor care au făcut franceză-rusă în şcoli, dar şi tineri. Nimeni nu a întrebat întâi de salariu sau de program. Trăim alte vremuri şi oamenii au început să fie mult mai interesaţi de un loc de muncă decât de beneficii“, a declarat Nicola Florea, responsabil resurse umane la altă firmă din Craiova.

Posturile în armată, la mare căutare

Ca şi în anii trecuţi, de mare interes a fost oferta MApN. Anul acesta, Centrul Militar Zonal (CMZ) Dolj a prezentat oferta educaţională privind învăţământul militar (Colegiul Militar Liceal, Academiile Categoriilor de Forţe). Acesta vizează ofiţeri, respectiv maiştri militari, soldat gradat voluntar şi pentru ofiţeri – subofiţeri filieră indirectă. „Cei interesaţi întocmesc o fişă de contact şi sunt aşteptaţi la Centrul Local, unde primesc documentele necesare dosarului. Următorul pas este selecţia de la Alba Iulia (teste psihologice, probe teoretice, interviul)“, a declarat lt. col. Marian Peca, şef Birou informare-recrutare CMZ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII